Sunday, May 3, 2015

Jadrankina pita sa krompirom i ječmom



























Obožavam pite 
i da pravim i da jedem.

Ova se posebno brzo pravi i pravim je često.

Recept sam, pre desetak godina, dobila od doktorice Jadranke, vrhunske domaćice i nenadmašnog menadžera u kuhinji





Ovo je pita koju jako često pravim i skoro nikada ne slikam.
Svaki put ispadne odlično i pomalo drugačije.
Ova gore na slici je sa speltom, ne sa ječmom.
A možete je praviti i sa pšenicom. Važno je samo da pucketa pod zubima kad se jede - to je ono što ovoj piti daje šmek.



A ako vam ostane krompira, možete ga poređati i preko kora, pa tako zapeći pitu. Bude isto baš fino.




Možete ređati kao baklavu ili kao savijaču - bude jednako ukusno.
Umesto luka možete staviti crveni luk, mladi luk ili čak i praziluk.










Potrebni sastojci:



  • nekoliko krompira iseckati na kockice
  • dva luka isto iseči na sitno
  • dve šake celog zrna ječma prokuvati (može i bilo koja druga žitarica: ovas, spelta, pšenica, raž...)

Sve se pomeša, doda ulja i začina, neko začinsko bilje ako volite
pa se uvija u pitu.



Najviše volim integralne ražane kore, mada su i bilo koje druge sasvim dobre...


Ništa lakše i brže, a ukus proverite sami. Prijatno!