strawberry pretzel salad (tj.slatkiš sa perecima)



bazajući po netu u potrazi za receptima za slatkiše u tegli, po domaćem zadatku koji sam zapravo samoj sebi zadala za leto, naiđoh na ovu, nama neobičnu kombinaciju, u poslednje vreme podosta modernog slano-slatkog ukusa






koliko sam shvatila, ovo je već generacijama voljen slatkiš sa one strane bare

moram da priznam da mi se ukus svideo, slanoća pereca se oseća i pomalo kao da pecka po jeziku, a slatkost šećera i sira daje neobičnu kombinaciju ukusa koju žele sa jagodama umiruje

kažu da se obično pravi za Božić

vredelo bi mu prepevati naziv, salata od jagoda i pereca nekako mi zvuči pogrešno




skoro svi recepti koje sam našla na netu počinju sa konstataciju da nikome nije jasno zašto se ovaj slatkiš naziva salatom, ali mu ime očigledno opstaje

kako mi se sve čini da ova slastica, ako joj ukus zaživi kod nas, neće biti pravljen samo sa jagodama, moglo bi se ovo nazvati: pereci uslatko, slatkiš od slanih štapića, kolači od pereca... kako god vam volja

nešto se razmišljam, kada bih umesto pereca stavila, meni omiljene štapiće punjene kikirikijem, kako li bi to bilo... 


potrebni sastojci:

za donju 'koru':

  • 2 šolje pereca
  • 3/4 šolje istopljenog putera
  • 4 kašike šećera
za srednji beli sloj:
  • 250 g krem sira
  • 500 g pavlake za šlag
  • šolju šećera
za sloj u boji:
  • 300g jagoda
  • 2 šolje vode
  • kesica želatina
pri čemu se misli na šolju zapremine 250 ml, to je mera koju Amerikanci koriste u svojim receptima

zagrejete rernu na oko 180 stepeni

perece stavite u kesu, pa ih 'izmlatite' oklagijom, ne preterano sitno



pomešate ih sa puterom i šećerom, rasporedite na dno posude i to zapečete u rerni 6-7 minuta



krem sir pomešate sa šećerom
umutite šlag od slatke pavlake
pomešate ta dva i premažete preko ohlađene kore od pereca



napravite želatin po uputstvu iz kesice
kratko prokuvajte jagode u ostatku vode
umešajte želatin, malo prohladite i prelite preko dobro ohlađenog srednjeg mlečnog sloja kolača

treba biti oprezan da i beli sloj i želatin budu dobro ohlađeni, da ne bi, slivajući se niz ivice posude, nakvasili perece, koji treba da ostanu hrskavi








evo linkova na kojima sam pronašla recepte:

http://allrecipes.com/recipe/pretzel-salad/
http://theonewiththecupcakes.blogspot.com/2012/03/one-with-strawberry-pretzel-salad.html
http://www.housefullofmonkeys.com/strawberry-pretzel-salad/
http://www.thegunnysack.com/2014/11/strawberry-pecan-pretzel-salad.html


a ako u srednji beli krem dodate šaku mlevenih borovnica, ova 'salata' ovako izgleda:











1 komentar:

Dubravka Belogrlic kaže...

Sasvim super i pogodan. Hvala za linkovanje!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...