Tuesday, July 28, 2015

pastirska pita sa karfiolom


cottage pie ili shepherd's pie je tradicionalno englesko jelo od mlevenog mesa i krompira

ovo je varijanta sa karfiolom, zdravija kombinacija namirnica, koja je uz to i veoma ukusna




potrebne namirnice:

za donji deo sa mesom:

pola kile mlevenog mesa - koristila sam mlevenu piletinu
( po originalnom receptu, koristi se mešavina jagnjetine i govedine)
jedan luk, sitno iseckan
čen belog luka
1 dl crnog vina
kašikica gustina
ruzmarin, so i biber

za preliv:

oveći karfiol
2 čena belog luka
2 kašike putera
200 g malo masnijeg sira, tipa čedar, gauda i sl.




u tiganju na srednje jakoj vatri propržiti meso desetak minuta, pa to staviti u posebnu posudu, ostavljajući masnoću u tiganju

na toj masnoći propržiti seckani luk dok ne postane staklast - oko 5 minuta, dodati isitnjen čen belog luka, pržiti još oko minut i začiniti

vratiti meso u tiganj i u njega dodati gustin rastvoten u vinu

kuvati dok vino ne ispari, što će biti 4 do 5 minuta

umešati isitnjen ruzmarin i prebaciti u vatrostalnu posudu

zagrejati rernu na 220 stepeni

karfiol i dva čena belog luka skuvati na pari dok ne omekša, pa prebaciti u blender i samleti

dodati puter, začiniti i mleti dok ne bude sasvim glatko

preliti preko sloja sa mesom

zabola sam par listića smznutog karfiola odgore i ispostavilo se da je to veoma efektno, šteta što ih nisam stavila više




posuti rendanim sirom i zapeći u rerni, dvadesetak minuta, dok preliv ne počne da ključa i sir se ne istopi

uključiti gril na nekoliko minuta da površina porumeni

ovako spravljena pastirska pita ima blaži ukus od klasične, iako je aroma ruzmarina veoma primetna, a može se poslužiti sa dekadentnom salatom