sipa(j)mo kolač!


ovih dana, gde god da pogledam, saleti me ovaj kolač: na Kuhinjskim čarolijama, na Darkovoj Web kuharici, na KOTOTAMO...

i ne, nikako ne mogu da poverujem da se ne mesi ništa, samo se brašno, griz i šećer sipaju, tako nevezani...

kako odoleti da ne probaš nešto što ti je stalno na putu, nerealno je lako, a svi tvrde da je ukusno?


ni miris, ni ukus, ali, na žalost ni izgled vam ne mogu dočarati...

zamirisala je cela kuča, kao da je lenja pita u rerni, ukus je robusniji, jer je voće na nekim mestima karamelizovalo, a izgled... eh dok moj mozak naštelovan na formule doaka slikama i fotoaparatu, moraćete mi verovati na reč.

dobro, ovo nije kolač za salonsku poslastičarnicu, ovo je pravi kolač za letnje predveče sa prijateljicom uz kafu posle celog dana krečenja...

pravi se veoma veoma - ali veoma - jednostavno

toliko da niko ne veruje

i jedno vreme mi morate verovati na reč, kao što sam ja verovala autorima gore nabrojanih blogova

oni su kolač pravili samo sa jabukama, ja sam stavila jabuke i višnje... a sigurno ću ga probati sa svim voćem koje mi padne pod ruku


evo kako se pravi:

1 šolja brašna
1 šolja griza
1 šolja sećera
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer

se pomešaaju i ta se smesa podeli na tri dela

( ja sam pravila tri smese, sve po trećina šolje i po trećina kesice... tako nisam morala da mislim jesam li pravilno podelila smesu)


ovako:

1. u namazan pleh se sipa prva smesa



2. pa se preko nje sipa voće


3. preko voća se sipa drugi deo suve smese



4. pa sam na to dodala na šnite sečene četiri jabuke, a mogla sam i više


5. pa se treći deo suve smese sipa preko jabuka


6. doda se putera odgore i gurne u rernu na 200 stepeni na oko pola sata





Ovaj post šaljem Frani, koja piše blog ŽIV - Žlicom i vilicom, a koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... za mesec januar 2017. godine, sa temom: višnje.