pečena prasetina


Ogromna ponuda pekara koje peku prasetinu dozvolila nam je da se ulenjimo i ne pripremamo je kod kuće. Samo, dok prasetinu iz pekare donesemo, najčešće više nije ono što smo kupili. Volim i hladnu prasetinu, nije da sam baš toliko izbirljiva. Samo, izgleda da me ovo sumorno jesenje vreme poguralo da se uželim baš baš sveže pripremljene, pa sad evo ovo pišem dok se kućom širi miris prasećeg pečenja. I uživam.







Rernu zagrijati na najjače.
Ostrim nožem kožu zarezati sve do mesa, na trake široke oko 1 cm. Meso posoliti sa svih stranama, osim po koži.



Položiti meso u nauljenu vatrostalnu posudu sa kožom okrenutom na dole. Posuda bi trebalo da je velika kao i komad mesa koji pečete, ili samo koji cm veća.
Uliti toliko mešavine piva i vode u tepsiju da meso bude samo oko cm u vodi. Dodajte listove lovora.

Rernu smanjiti na 200*C i peći oko pola sata.
Zatim meso okrenuti i posoliti useke na koži.
Dodati piva i vode toliko da meso bude oko 1 cm debelom sloju tečnosti.



Smanjiti rernu na 180*C i peći oko sat i po još.

U toku pečenja dodavati tečnost, ako je isparila. Podići tepsiju bliže gornjem grejaču, ukoliko vam se učini da kožica neće biti dovoljno hrskava.






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...