zapečeni kelj


Kupila sam divnu glavicu kelja na pijaci. Iskreno, nisam znala šta ću sa njom, ali nisam mogla da odolim, lep kelj se ne nalazi često... Varivo od kelja i krompira, dobro to je super da bude za ručak od nedelje... 

A danas: nešto kao musaka od kelja, sa krompirom i pilećim belim mesom. Izvrstan lagan nedeljni ručak.





  • 1 kg kelja
  • kuvano pileće belo meso
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 veća krompira
  • 1 crvena paprika
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • nekoliko kašika ulja
  • belog bibera i soli po ukusu


Luk i papriku iseckajte na sitne kockice.

Glavici kelja skinite velike listove i kuvajte ih 10-tak minuta u slanoj vodi, a zatim ocedite. Sredinu glavice skuvajte sa krompirom,začinite mlevenom kimom i mirođijom - eto divnog variva.

Vatrostalni sud premažite uljem, stavite na dno kockice luka i paprike, preko toga krompir - narendani ili narezan na ploške.



Preko sloja krompira poređajte meso, pa listove kelja. 




Ponovite još jednom: sloj luka i paprike, krompir, meso, pa kelj. 




Poklopite i stavite u rernu da se zapeče oko pola sata, na 220 stepeni.

Pogledavajte rernu, kelj lako zagori, posebno ako ga, kao ja, niste dovoljno skuvali. Ne smeta mnogo ni kada počne da zagoreva, ima savršeno sladak hrskav ukus.

Posebno izmešajte izgnječeni beli luk, brašno i kiselu pavlaku, pobiberite pa time prelijte kelj, kad ocenite da je krompir skoro gotov.  Vratite u rernu da se dopeče.







1 comment:

Sefa Gencal said...

Merhabalar, ne kadar güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...