bajadera sa suvim smokvama i šljivama




Kad stvari liče da će izmaći kontroli - tu je bajadera. Očas posla se napravi, a nema ko je ne voli.

Promena plana za prvi Božić koji slavimo, a unazad nekoliko godina nije bio moje zaduženje... pa... ne mogu reći da nije bilo znakova unazad nešto dana da će do nje doći - ipak se znamo već četvrt veka. Isto toliko dugo je i iskustvo koje kaže: samo počni, dalje će nekako već ići. Dakle - bajaderu možeš napraviti, a kad kreneš  - prosto sledeći korak vuče. I zaista, i ovaj put, za njom su usledile torta sa španskog dvora i baklava... eto: lagan kolač, a koliko moćan.





Potrebno je:


  • 250 g šećera
  • 200 g putera 
  • 100 g sivih smokava
  • 100 g suvih šljiva
  • 100 g čokolade
  • 350 g mlevenog keksa

... a za glazuru:


  • 100 gr čokolade
  • 4 kašike ulja
  • šaka pečenih seckanih badema 



Priprema

Šećer, 6 kašika vode, seckane suvo voće i puter kuvati na laganoj vatri neprestano mešajući, dok se ne dobije kompaktna smesa.


Dodati 100 g čokolade da se istopi, skinuti sa vatre i dobro umešati mleveni keks. 

Toplu masu staviti u veliki pleh, prethodno obložen folijom. 


Poravnati i ostaviti da se hladi.





Kad se ohladi, preliti glazurom, koja se pravi od mešavine istopljene čokolade i ulja, pa preliti ohlađenu smesu. Odmah - dok se glazura ne ohladi - posuti grubo mlevenim bademima.

Domaćica ovomesečne kuvarigrice Ajme koliko nas je, Lara koja piše Slatki blog, izabrala za temu suve smokve, pa njoj sa uživanjem šaljem ovaj recept koji sam za ovu priliku prvi put pravila, ali, sudeći po komentarima - sigurno ću ga ponoviti.





3 komentara:

KuvaricaGR kaže...

Vau
Volim kako je lepo dekorisano na vrhu!! Cestitam

kata vuletic kaže...

Hvala! Ti seckani bademi na vrhu dodaju na ukusu, to nije baš uobičajeno za bajadere. Mislim da ću dodavati i kad budem pravila neke druge. Drago mi je da vam se svidelo.

KuvaricaGR kaže...

Da, lepse je ovako i sigurno ukusnije, i ja cu dodati sledeci put. Hvala na ideji!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...