Tuesday, December 8, 2015

bela lazanja sa ribom i spanaćem


Nekada davno, u neka divna vremena - baš kako počinje i svaka bajka... tako i ovo sećanje. Bila su to neka druga vremena samo. U kojima je bilo više mladosti, ne više i energije. U kojima je bilo više para, ne više i uživanja. U kojima su deca bila manja, ne i manje zahtevna... u kojima je sve bilo drugačije, ne i lepše. E, pa tada, postojale su neke Babe u našem životu. U blizini Sopota. I u Babama, sasvim lep restoran sa divnim švedskim stolom. I na stolu vazda nekih đakonija, koje su meni bile ali baš baš super. Tako i ta neka lazanja sa belom ribom živi u sećanjima od onda. Danas za ručak pojeli smo jedan od pukušaja da napravim takvu lazanju. Pokušaj je bio ukusan. Sasvim dovoljno od jednog pokušaja.




sastojci:

  • 250g ribe, stavila sam ovaj put file oslića
  • 500g sirovog spanaća
  • so, biber
  • nekoliko kašika brašna
  • malo ulja
  • nekoliko kašika putera
  • 400ml mleka
  • rendani muskatni oraščić
  • kašikica gustina
  • 300ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike parmezana
  • 2 čena belog luka
  • 100g narendane mozarele, ili nekog drugog malo tvrđeg sira
  • paket testa za lazanje



Uvaljati ribu u posoljeno brašno i blago ispržiti sa obe strane na par kašika ulja.




Spanać očistiti, oprati i staviti u šerpu sa vrelom vodom da se krčka par minuta, dok ne splasne. Procediti spanać i iseckati ga.

Zagrejati 4 kašike maslaca i propržiti 2 kašike brašna. Naliti mleko, mešati sve vreme i krčkati desetak minuta. Posoliti, pobiberiti,pa začiniti muskatnim oraščićem. Ako se sos ne zgusne dovoljno, dodati kašikicu gustina razmućenu u sasvim malo vode.

Zagrejati rernu na 200 stepeni.

Pomešati pavlaku sa dve kašike parmezana. Iseckati beli luk i umešati. Dodati isitnjen spanać i začiniti.

U nauljenu vatrostalnu zdelu poređati listove testa za lazanju, pa na njih ribu, između i preko nje spanać, pa preko toga beli sos od brašna, pavlake i sira.


Preko toga poređati sloj testa za lazanju, pa opet spanać, pa beli sos preko. Tako još jednom, pa preko poslednjeg reda testa preliti ostatak belog sosa i malo parmezana.

Peći pokriveno peki papirom, oko pola sata, pa još desetak minuta otkriveno.









No comments:

Post a Comment