Friday, December 11, 2015

selmini medenjaci

OK, ko još uvek ne poznaje Selmu, vreme je da je upozna. Selma je autor bloga Selmini recepti. Ona je vrsna domaćica, majka i baka, rodom iz Doboja - već poduže vreme Zagrepčanka. Skoro svaki dan na njenom blogu iskrsne neki savršen stari bosanski recept. Savršen zato što je godinama isprobavan  i usavršavan - to je kao da imate majstora mentora (obožavam ovaj naš kompjuterizovani vek zbog toga!) Čini se da nema starinskog bosanskog recepta za koji Selma ne zna. Nikada neću stići da isprobam ni delić onoga što je ispisala. 

Sad evo ovaj ipak hoću: moja treća sreća obožava medenjake, a kako joj je za neki dan rođendan... eto dođoše na red Selmini medenjaci.



 Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 250g šećera
  • 60g putera
  • 150g meda
  • 700g brašna
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • naribana korica limuna
  • začin za medenjake (prstohvat soli, kašikica cimeta, po pola kašikice mlevenog đumbira i klinčića, po četvrt kašikice mlevenog muškatnog oraha i kardamoma i 2 kašikice ekstrakta vanile)(ovu sam kombinaciju začina prepisala sa bloga Cookam i guštam - mrzelo me po ovoj decembarskoj magli da tražim po prodavnicama gotov začin za medenjake)




Šećer i jaja dobro umutiti.
Rastopiti puter, dodati med, pa promešati dobro.

Puter i med preručiti u izmućena jaja.

Sve to preručiti u prosejano brašno sa sodom bikarbonom i začinima i umesiti dobro.

Ostaviti da stoji poklopljeno na sobnoj temperaturi do sutra.





Podeliti testo na dva dela. Svaki deo razvući tako što ga stavimo između dva peki papira i valjamo oklagijom po papiru, dok se ne dobije debljina od oko pola centimetra.

U žurbi sam zaboravila za ovo razvijanje medju peki papirom, pa sam ih razvila onako klasično, po malo pobrašnjavnjenoj radnoj ploči, i opet su ispali izvrsni... 



Vaditi oblike koje možete i peći petnaestak minuta na 200C.


A evo i originalnog Selminog recepta objavljenog na facebook grupi koju ona administrira: Miris domaće hrane.




MOJI MEDENJACI
Pocinje priprema bozicnih kolaca. Volim da je sve gotovo na vrijeme ! Ovi medeni, mirisljavi, tvrdi kolacici, taman ce do Bozica biti prefini. Treba im vremena da omeksaju.
Nema puno posla oko njih. U jednoj se posudi napravi tijesto, izmedju dva papira za pecenje se rastanji valjkom, oblici se vade jednom modlicom, na papiru se u velikim tepsijama peku...
Recept za tijesto ide ovako...Ukljuciti kakvu finu muziku, ispuniti dusu pozitivnim emocijama i medenjaci ce biti zacas u kutiji za kolace...
Izmikasala sam 4 jaja sa 25 dkg secera. U jednoj posudi sam otopila 6 dkg maslaca, pa u to odmah dodala 15 dkg meda. Sve skupa na jaja i secer. Na to ide 70 dkg glatkog brasna sa 2 cajne kasicice sode bikarbone. Na to jednu vrecicu zacina za medenjake , kojih ima kupiti u svim prodavnicama, i naribana korica neprskanog limuna.
Tijesto je podatno, gumenasto i jako se fino da umijesiti. Pokriti zdjelu plasticnom folijom, pa nek citav dan stoji na sobnoj temperaturi..
Kasnije, pola tijesta staviti na papir za pecenje, pokriti drugim papirom, te valjkom rastanjiti na debljinu od pola cm. Vaditi male okrugle oblike i redati ih na tepsiju. Ponoviti isti postupak sa svim tijestom. 
Peći 15 min na 200 C. Od ove mjere izadje 3 najvece tepsije medenjaka..Ne volim da fali...

Sto duze stoje, to su bolji...Racunajuci na one koji ce, cekajuci Bozic netragom nestati, ostace ih taman dovoljno!
U slast vam bilo!





No comments:

Post a Comment