strawberry pretzel salad (tj.slatkiš sa perecima)



bazajući po netu u potrazi za receptima za slatkiše u tegli, po domaćem zadatku koji sam zapravo samoj sebi zadala za leto, naiđoh na ovu, nama neobičnu kombinaciju, u poslednje vreme podosta modernog slano-slatkog ukusa


slučajno jelo ili pečeni (kvazi)rinflajš



ovo je jelo proizvod dva razloga: nenadano mi se najavio prijatelj koji voli da deli obroke sa mnom, posebno kad nam ih ja pravim i... posle pet dana provedenih na divnom ali zahtevnom seminaru, frižider je morao je da doživi veliko spremanje da bi ikada više mogao da mi pomaže

kako se pravi?


punjeni patlidžan



Patlidžan punjen pečurkama je izvrstan prilog uz meso, veoma ukusno toplo predjelo, ali je i savršen obrok sam za sebe.

Lak je za pripremu,  a ukusan je i hladan, posle nekoliko dana.


gooseberry cheese cake


tj. čizkejk sa ogrozdom

sećate li se ogrozda?
kisele male dlakave kuglice, koje smo brali po ivicama bakinih bašta
za dugih letnjih raspusta
nikad nemajući strpljenja da dočekamo da sazri


stifado sa lignjama i pečurkama




Stifado je tradicionalno grčko jelo čiji je važan sastojak luk, zanosnog je mirisa i veoma specifičnog ukusa, jer se začinjava lorberom, cimetom, klinčićima i medom.U grčkim piljarama se obično pronalaze mrežice sa lukom na kojima piše: κρεμμύδια για στιφάδο...


musaka od zelja



svi vole sarmice od zelja, zar ne?
samo... ima oko njih posla...

evo jela koje ponešto liči
makar po sastojcima
brz, lagan i veoma kvalitetan ručak

za čas se pripremi
još brže pojede


punjene tikvice



tikvice punjene belim pilećim mesom i gljivama

obično tikvice punimo kao paprike
sa jakim crvenim umakom
ovo je nešto elegantnija varijanta
primerenija ranom letu
i suptilnom ukusu tikvica


lignje & brokoli WOK







znate ono: kad imate malu količinu sastojaka, a od vas se očekuje da nahranite
danas imala pola kile smrznutih neočišćenih lignji - čitaj: baš malo kad se očiste
i jedan manji brokoli

ispao sasvim lep letnji ručak


medeni kolač 'na šolje'




slatkiš za nenadane goste koji uvek uspeva
od sastojaka koje uvek imate kod kuće
uvek drugačiji
uvek ukusan


3P - pita: praziluk & pirinač

Pita za sve prilike.
Savršen prilog za veće gozbe, ali i odlično glavno jelo običnim danima.

Uvek izazove veliko iznenađenje kad kažem da ima samo tri sastojka: kore za pitu, praziluk i pirinač.

Svi smatraju da je previše ukusna da bi bila toliko prosta.


musaka - na naš način


Naslov ovog posta sam danas dobila umesto uobičajenog Ne znam, kao odgovor na pitanje: Šta vam se jede?

... pa je tako danas na meniju MUSAKA, zimsko jelo po letnjem danu... jer nikako, nikako, ni po koju cenu... ne želim da propustim priliku da ispunim želju, konačno iskazanu!



gratinirana cvjetača





nekada smo i ovako zvali karfiol
mnogima bilo potpuno nevažno
sećam se koliko sam volela da čitam Svijet, ono davnih osamdesetih, imao je baš dobre članke
mirisao je na Evropu i svet
... kako je to daaavno, davno bilo
kao u nekom sasvim drugom životu
u nekom sasvim drugačijem svetu zasigurno


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...