pile u kokosovom mleku



Možda jednog dana tehnologija uznapreduje toliko da možemo preneti i ukuse na daljinu. Dotle mi prosto morate verovati na reč, a ne možete - već znam, jer slika ne prikazuje ni blizu koliko je ovako spremljena piletina fina, ali baš fina.

Meka, mirisna, slatkasto paprena, pomalo hrskava... savršena. Ovo je najbolje spremljena piletina koju sam ikada jela. A uz to je priprema baš jednostavna. Pa dok tehnologija ne uznapreduje, jedino ostaje da recept isprobate sami.



pita - višnje & breskve


pita sa višnjama - po receptu za slatku pitu sa korama, Vanjine babe - koji kaže da se između kora posipa šećer, da bi pita bila neodoljivo hrskava, ovog puta primenjena i na breskve...

preukusno... prelepo...novoizmišljene neknjiževne reči koje sasvim dobro opisuju ukus pite sa breskvama... ne znam zašto je ne pravimo češće. Izvrsna je i samo od bresaka i u kombinaciji: višnje & breskve.


mafini sa bundevom



Bez izuzetka reakcija na naziv ovog kolača počinje sa: 'da li je tvoja mama normalna, ko još stavlja bundevu u mafine'... ali i bez izuzetka ovo bude prvi kolač koji bukvalno nestane sa stola, i tako na svim žurkama od septembra 2007.godine kad sam ga prvi put napravila.


pita od patlidžana i belog pilećeg mesa



Ideju za ovu pitu dobila sam kada sam videla fritatu od patlidžana na Draganinom blogu Gaga u kujni, negde letos, kada sam je prvi put i napravila. 

Belo pileće meso umiruje gorkasti ukus patlidžana, puno peršuna, ruzmarin, bosiljak, origano i majčina dušica donose svoj šmek, a sir i lisnato testo povezuju priču.


kokošiji bataci sa grožđem i maslinama


Dve su se stvari desile skoro istovremeno: kupila sam prvi put u životu kokošije batake, naravno opet u Piljanu preko puta škole u sremačkom selu nadomak Beograda koje volim baš, ali baš; & pronašla sam savršenu knjigu recepata objavljenu u Njujorku: The Smitten Kitchen Cookbook

Evo veoma ukusnog rezultata interakcije ta dva događaja.


kolač od palente sa grožđem



Iz krajeva sam gde se sir uglavnom jede uslatko, kao i palenta. Palenta sa mlekom i šećerom je bila česta večera mog detinjstva. Tek udajom i preseljenjem u Beograd sam otkrila da je i proja my soul food...

Kanda me zato ovaj recept odmah privukao, a ukus me osvojio zanavek.


burek sa patlidžanom

Pita sa patlidžanom i mlevenim mesom, za koju sam recept pronašla na Seasonal Cooking in Turkey, food-blogu Klaudije, penzionisane nastavnice engleskog koja već trideset godina živi u Turskoj.

Već nekoliko dana zavirujem u njen blog, zapravo se uživljavam u neku nama podaleku stvarnost, neke lagodno skladne egzistencije. Kroz recepte, Klaudija opisuje svoj život na relaciji Istanbul - Assos (mestašce na moru sa pogledom na grčko ostrvo Lesbos). Puno živopisnih slika sa turskih pijaca i jedna sasvim obična, a toliko bogata životna priča, koju vam od srca preporučujem.


pilav sa pilećom džigericom


Teorije o ishrani ukrštaju svoja koplja u poslednnje vreme sve žešće oko toga koliko je zdravo ono što jedemo poslednjih godina. Dok se one ne usaglase jedino što nam preostaje je da uključimo zdrav razum. Pomalo od onoga što volimo odvajkada, pomalo novotarija... recimo?

Evo jednog jela iz prve grupe.


patlidžan sa goji bobicama



ovo je pita, zapravo fritata, koju sam danas prvi put pravila, po receptu za iransko jelo aubergine kuku, inspirisana kuvarigricom Ajme koliko nas je čija je ovomesečna domaćica Jelena, autorka bloga: Jelina jela, 

...samo u poslednjem momentu shvatih da barberries nisu brusnice, a da nemam ni brusnica... pa sam uzela goji bobice, što je ukusu ove fritate dalo slatkastu punoću...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...