pasta al radicchio - sa lukom, radičem i orasima

Sinoć je salata sa radičem i pomorandžama planula uz ogromnu količinu mljackanja, uzdisanja i komplimenata. Radič je gorak, ne stavlja ga se puno u neko jelo, tek da doda na gorkastom ukusu. Ko voli. Nismo ni znale koliko nam se sviđa.

Ostalo je pola glavice radiča, taman da danas za ručak isprobamo ovaj divan recept, koji sam pronašla na neiscrpnom izvorištu recepata: food.com.


integralni sutlijaš

Ovo je najbrži slatkiš na svetu, onaj kog se sećamo svi iz detinjstva, a u ovoj varijanti bi trebalo da je podosta i zdraviji.
Obično se ljudi namršte kad pomenem integralni pirinač, grebe ih u grlu - kažu, nije to onaj ukus na koji smo navikli. Budu veoma iznenađeni kad shvate da je i u ovom sutlijašu integralni pirinač. Jer, jelo je meko, podatno, izuzetno kremasto, a pirinač ipak blago i potpuno neodoljivo hrska pod zubima - to je jedino što ga razlikuje od sutlijaša na koji smo navikli. I mi tu razliku obožavamo, pa otkad smo otkrili ovakav sutlijaš, onaj stari ni ne pravimo.


radič i grilovani tofu u dekadentnoj salati

Kupila sam radić, jer je tema ovomesečne foodblogerrske igrice Ajme koliko nas je... Ne srećem ga kod nas na pijačnim tezgama, pa stoga i nije uobičajeno da ga pripremam. Sećam se iz nekih drugih vremena, njegovog gorkastog ukusa, tako sa nekih putovanja po Italiji.

Nenadano ga nađoh danas u samoposluzi, pa sam ga stavila u dekadentnu salatu, koju baš često zgotovljavamo. Pojele smo je u slast, zaista je bila izvrsna. Mislim da ću ga od sada češće kupovati.


ćufte u paradajz sosu


Ima jedna mala prodavnica, ovde na Kosi, u blizini, koja pravi baš lepe ćufte. Kada ih neka od nas poželi, očas sebi ispuni želju: otrči do prodavnice domaće hrane, donese par kutijica, i eto... Ali, kad se sve četiri uželimo, to znači da je došlo vreme da se zasuču rukavi.


ovsene pahuljice, banana & čokolada

Mislim da svi imate ovakve momente - ono kad uveče zaspite iscrpljeni, a onda se u sred noći probudite i shvatite šta vas je i koliko jako juče uzdrmalo. 'Tražiš previše' - lajtmotiv mog života, ponovo me zaskočio juče. Nije da sam ga zvala, zapravo nikada i nisam, ali nekako, tako sa mnom biva, ispadnem nezasita kad tražim samo obično... meni samo obično - nešto malo obične ljudske vernosti, znaka da zaista vredimo jedni drugima... No dobro... veliki smo... kako ćemo ovome doskočiti?

Pa, bili veliki ili mali, svejedno je: soul food je uvek tu, ako se zagrljaj izmakne. Da probamo samo malo da ga izvrnemo na zdrav(ij)u stranu (tek da nas i pogled na garderober ne bi povređivao dodatno): mafini od onoga što obično imamo kod kuće: ovsene pahuljice, banana i malo čokolade.


pileća džigerica sa šargarepom i grožđem


Valjda su svi već shvatili da uživam u povrćno-voćnim kombinacijama uz meso, iznutrice posebno. Ideju za današnji ručak dobila sam na blogu sa madjarsko-kanadskom hranom: Žuža je u kuhinji (zsuzsa is in the kitchen). Taman je zaostalo nešto grožđa, a danas na redu pileća džigerica sinoć stigla iz Ugrinovaca (ne pitajte...) Kako od ničega napraviti nešto? Drugačije, veselije, novo... magično. To je nekako smisao života, zar ne? Obeležiti svaki dan nečim malim i lepim. U isčekivanju (čega li)... sad ovako.



dimljeni tofu & lignje


Kupila sam u nekom momentu to divno parče dimnjenog tofua, pa sam skoro sasvim zaboravila na njega. Obično kupujem samo običan tofu, za miso supu ili pirinač koji Ivona obožava. Dimljeni je pikantniji, jačeg ukusa i tvrđi. Super se složio sa lignjama u ovom brzo pripremljenom ručku -  u 'prste da poližeš' stilu. Uživale smo u nenadanoj gozbi u sred radne nedelje.


ružičin kolač od rogača sa jabukama


Ovo je stoti recept na blogu, pa sam htela da postavim neki meni baš značajan recept. Jednom nekad u nekom, ne toliko davnom životu, moja drugarica mi došla na - pa malo je reći - čudno useljenje... sa iskreno velikim željama i mirisnim kolačem ... zato se ovaj kolač zove po njoj. I zato je zaslužio da se njime proslavi ovaj okrugli broj postova.

A, naša zajednička drugarica Mira, neki dan mi donela pregršt jabuka sa svog placa i eto, stoti recept vrca od drugarstva. I ukusa i mirisa. Samo ćete to morati da zamislite ili proverite sami.


salata od lignji

Mi baš volimo lignje. Ja najviše volim pohovane, i nikako, nikako ne uspevam da napravim dobre kod kuće. U poslednje vreme sve je manje restorana koji služe baš lepe lignje. Šteta.

Ovo je recept za toplu salatu od lignji i krompira. Zapravo se radi o glavnom jelu, samo ga valjda zbog sličnosti sa krompir salatom - a sličnost se svodi na to da ima kuvanog kormpira u njoj - zovu salatom.


kelj, bundeva & orasi


Topla salata ili prilog uz meso, čarobne jesenje kombinacije boja i divnog ukusa. Namirnice koje su nam lako dostupne, a ne kombinujemo ih često. Recept je sa sajta Simply Recipes.


salata od kelja u majonezu


Imam taj neki kuvar iz '87: Salate, autora Serafimović Dragana. U ta vremena su se salate sa majonezom smatrale zdravom ishranom. Zapravo imamo i mama i ja po primerak, trebao je svakoj jer smo ga toliko često koristile.

Odavno nisam ništa o njemu spremala, a kako je ovo neki period u kome se konačno sećam lepog koje mi se dešavalo u nekom prethodnom periodu života, setih se i tih silnih žurki u kući, na kojima sam posluživala obavezno neku od salata iz ovog kuvara. Pa tako neki dan, za svoju rođendansku žurk(ic)u napravih i ovu veoma osvežavajuću salatu, pomalo neuobičajenih sastojaka za salatu sa majonezom.


bela sestra Bojina torta


Ovo je torta koju najviše volim - puslica kore sa filom od kafe. Recept je moja mama dobila od svoje najstarije koleginice u dispanzeru - sestra Boje, medicinske sestre starog kova i izvrsne domaćice, još dok sam bila dete. 
Ova se torta pravi za moj rođendan, samo za mene -  jer nekako ispadne da je samo ja volim, stvarno ne razumem zašto. Ne bunim se - ispadne to dobro, pošto je niko neće, a ogromna je, obično neko vreme stoji u frižideru, pa zamrznemo parčiće u kojima uživam onda još nekoliko meseci...

...osim... kad, kao večeras, plane uz hvalospeve.


čorba od bundeve sa jabukama i celerom

Još jedna čorba od bundeve i još jedna ideja sa izvrsnog bloga Simply Recipes, jer čorbu od bundeve svi volimo, a ja volim da eksperimentišem sa ukusima, ne nailazeći baš svaki put na odobravanje... Šta ću, pomalo mi je (a i poviše) dosadilo da kuvam jedno te isto. Za sve ove godine zasigurno je oveća njiva bundeva završila u našem loncu, uvek na isti način - ili u bundevari ili u sasvim običnoj čorbi od bundeva... ovaj put joj dodajem malo jabuka i celera. Pomljackana je u slast, znači ova je varijanta odobrena.



paprikaš za čas



Pravi paprikaš i gulaš zahtevaju posvećenost koju su imale domaćice starog kova. Jednom ću možda imati vremena za toliko seckanja i dinstanja. Sada je ovako, na brzaka, u pauzama pripreme za odlazak na posao. Ali kad se vratite, ako ga ostane - odagnaće sav stres zarađen usput.

Baš ti je uspeo paprikaš danas - eto komplimenta, uz svu prateću ushićenu mljackajuću komunikaciju. Počesto to baš tako bude, što manje se trudite, to bolje ispadne. I u kuvanju i u životu uopšte.



kedžeri sa boranijom i pečurkama

Kedžeri (kedgeree) je jelo koje se na Zapadu tradicionalno pravi od dimljenog bakalara, riže i tvrdo kuvanih jaja. U indijskoj kuhinji su malo liberalniji, pa ovako nazivaju razna jela od povrća i riže. Ovo je jelo sa rižom, koja je rastresitija nego u rižotu, liči zapravo na salate sa pirinčem koje se pripremaju kod nas za slave i druge svečanosti. Kuvana jaja i pirinač su neizostavni deo kedžerija, ostali sastojci se menjaju po želji.

Danas sam se odlučila za kombinaciju oslića, boranije i pečuraka...


čokoladni mafini sa kestenom

Kupila sam pasirani kesten u Efedri, divnoj prodavnici zdrave hrane u Prvomajskoj u Zemunu, jer mi se jelo nešto od kestena. Kupila sam i svež kesten na pijaci, ali smo njega smazali odmah. Ove jeseni želim da jedemo kestenje mnogo, mnogo više nego pre. Našla sam more recepata, a ovaj sa Coolinarike je prvi došao na red, jer je najlakši za pripremu. 

Ovo su sasvim jednostavni mafini savršene strukture, odličnog ukusa i zanosnog mirisa.



njoke sa pečurkama i mlevenim mesom

Kada se ukombinuju radni dan za koji nisam ni pripremila niti isplanirala ručak unapred i neka zima koja se polako uvlači u sve, posebno ako se ne obučeš po termometru već po utisku da je veoma sunčano, što za sreću i jeste bilo deo dana... dobije se brzo jelo sa kupovnim njokama za ručak u večernjem terminu.


kaserola od boranije sa karamelizovanom šargarepom


Kad god ne znaš šta bi skuvao, kaserole (casserole) je odličan izbor. Možda to i nije pravilan naziv, ali se odomaćio. U isto vreme naziv je i za činiju u kojoj se jelo priprema. To je zapravo đuvečara sa poklopcem ili bez, obično okruglog oblika, mada naravno ne mora biti. U svakom slučaju, u njoj se pravi neko zapečeno jelo. Dakle, ovo jelo bi se možda moglo nazvati djuveč od boranije.


pasulj sa šargarepom


Najjednostavnije jelo na svetu. Konačno evo zime da se ugrejemo uz njega. 

Ovo je klot pasulj, bez ikakvog mesa, samo sa puno, baš puno šargarepe, koja podaruje ovom jelu izuzetnu slasnost.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...