čizkejk sa mangom


Donela Zorica tri manga neki dan pre drugog Božića. Nešto mi sveže voće zimi ne leži, ali zato... zar ne bi savršeno bilo napraviti čiz sa mangom za Božić! Posle svih decembarskih slavlja (Ksenijin rođendan, prvi Božić, Nova godina i par slava pride), Božićni kolač bi i mogao da bude neki laganiji, zar ne? Pronađoh recept, pa u kuhinju!
Bili mi brat i snaja neko veče i bratu se svideo čiz! Ovo je ogroman kompliment, jer je njegova Tanja zaista izvrsna kuvarica, a on probirljiv degustator istančanog ukusa. Eto toliko. Meni dovoljno.







Sastojci:

Za osnovu:

  • 150 g speculas keksa
  • 60 g putera
  • 1 kašika šećera u prahu
Fil:
  • šolja seckanog manga
  • šolja šećera
  • prstohvat soli
  • 4 žumanca
  • 3 kašikice želatina
  • 2 šolje pavlake za šlag
  • 2 šolje mladog sira

  • sečeni mango i malo kivija za dekoraciju
  • kašika dve šećera
  • kesica želatina



Priprema:

Izdrobiti keks, istopiti puter i pomešati sa izdrobljenim keksom, dodati šećer u prahu kad keks prohladi puter.

Ovom mešavinom prekriti dno posude. Poravnati i ostaviti da se dobro ohladi.

Rastvoriti želatin u pola šolje hladne vode i pustiti da odmekne. Seckani mango, šećer, so i žumanca kuvati na pari uz stalno mešanje. Dodati u to natopljeni želatin i nastaviti sa mešanjem dok ne počne da se zgušnjava. Skloniti sa vatre.




Umutiti slatku pavlaku.
Krem sir umešati u kuvani krem, kad se malo prohladio, pa na kraju dodati umućenu slatku pavlaku.
Preliti to preko dobro ohlađene kore i ostaviti da se ohladi, bar 6 sati u frižideru.







Gornji fil od voća nisam pravila po originalnom receptu, već po receptu za čiz koji obično pravim: šećer, nasečeni mango i malo vode kratko prokuvaju - par minuta svega. U to se umeša želatin pripremljen po uputstvu iz kesice, sve se ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi, pa se prelije preko fila od sira.




E sad,poznato je: čovek se uči dok je živ. Želatin se nije uželatinirao, prvi put od tolikih čizova... nisam znala zbog čega, sve dok nije Zorica došla da proba kolač koji je inpirisala svojim poklonom... pa mi rekla da se želatin i kivi ne vole baš. Kivi ometa želatin da odradi svoj posao. Ok. Sad znam.




I da, pomogne i ako si skoncentrisan i strpljiv, pa sačekaš da se poslednji sloj prohladi pre nego ga preliješ preko sloja sa sirom... ma bude jestivo i isto ukusno i ovako, sa greškom, ali manje atraktivno za gledati... ipak sam stavila slike, iskreno, pa neću baš uskoro ponovo praviti šiz sa mangom, zar nije tako?













1 komentar:

Tanja Mihajlovic kaže...

Da li mi mozete reci gde moze da se kupi speculus keks? Hvala.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...