Friday, January 15, 2016

limunove zvezdice po patinom receptu


Evo još jednog Patinog petnaestog - recepta koji sam spremala jer se igram kuvarigrice u kojoj istražujem(o) Veliki narodni kuvar Spasenije Pate Marković. Recept po recept, korak po korak - sigurno je da ga tako ogromnog i sveobuhvatnog nikada nećemo savladati - niko to ni ne može, ali ako... uživamo u koračanju, uz malo čarobne muzike tužnim povodom...

Ove kolačiće sam pravila za Novu godinu i baš su bili lep ukras na stolu tokom praznika. Suptilna aroma limuna, sasvim blago slatkastih kolačića i zvezdast oblik, plus izuzetno kvalitetan puter koji je do mene došao čak iz Belorusije - eto kombinacje koja osvaja i koju teško da ću uspeti da ponovim.





  • 200 g hladnog putera
  • pola kile brašna
  • 14 kocaka šećera tj 70 g šećera
  • 2 ispasirana tvrdo kuvana žumanceta
  • nastrugana kora od pola limuna
  • sok od jednog limuna
  • 2 belanceta
Puter mi je donela moja koleginica i prijateljica Nataša, Bahova praktičarka koja trenutno sa mužem i ćerkama živi u Minsku, da mi makar malo pokaže kako se jede na tom delu planete. Sudeći po puteru: kvalitetnije, masnije i poštenije. Hvala Nataša!


Umesiti glatko testo od gore navedenih sastojaka, pa ga oklagijom razviti u koru s pola prsta debljine. 

Kalupom vaditi iz testa zvezdice i stavljati ih na papir za pečenje. 




Od 2 belanceta umutiti sneg, na svaku zvezdicu staviti ovoga snega i posuti ga tucanim šećerom. 




Peći ih, ali paziti da ostanu svetle boje (ok... sledeći put ću paziti bolje...), zatim posuti šećerom zamirisanim vanilom i služiti.




















3 comments:

  1. Odlične su i tvoje zvezdice...meni je bilo malo previše limunovog soka u njima pa su mi bile malo kiselkaste, ali su se pojele.

    ReplyDelete
  2. Lepe su i tvoje zvezdice. Meni su ovi kolačići bili malo više kiselkasti zbog soka limuna u njima, ali su se brzo pojeli...mi redovno koristimo puter u kući i bar meni, kolači i testa su mi lepša sa puterom, mada ima neka testa, koja mi se bolje listaju sa margarinom.

    Lepo od tvoje prijateljice da ti je donela puter iz Belorusije i da može da se proba i nešto novo.
    Topli pozdrav.

    ReplyDelete
  3. Hvala ti za lepe reči, kad dođu od takvog majstora i kulinarstva i fotografije, onda je to baš kompliment... mada malo su zagorele. Nama se svima svidelo to što su kiselkaste. Valjda nam je prijalo u poplavi slatkiša sad oko praznika.

    Da, to sa puterom je bilo baš neobično i lepo iznenađenje. Ja ne volim margarin, mada stvarni ima nekih kiflica koje bolje ispadnu sa njim.

    Mnogo mi se sviđaju kolači koje si pravila za praznike, posebno one kiflice sa makom. Prvom prilikom ih pravim... Ja i nisam vešta sa mešenjem, to su do sada radile moja mama i baka... sad je red na mene da naučim...

    ReplyDelete