Thursday, January 7, 2016

mamukina česnica za srećan božić


Kad sam bila sasvim mala, moja baka Mamuka nam je pravila ovu česnicu. Ne sećam se više za čiji Božić, pošto smo slavili oba. Uvek nam je pomalo pomagala da pronađemo novčić. Posle sam se udala i taj običaj nisam nastavila. Česnicu je svake godine pravila kuma, a kako smo retko bivale zajedno i tog drugog Božića, čuvala bi mi parče. Radovala sam se kao malo dete kad izvadi iz zamrzivača parčence česnice koje me je mesecima čekalo, da me ukusi vrate u toplinu detinjstva kod dede i Mamuke.



Božićno jutro ove godine kao sa slike: velike pahulje promiču, uživam u njima dok pripremam ručak i čekam da se devojke probude da prvi put jedemo ovakvu česnicu. Poklone razmenjujemo za onaj drugi Božić, koji je prvi na redu da se slavi, tako da je ovaj unekoliko mirniji i lakši za pripremu. 

Ove godine me je Danijela koja piše blog Šta se kuva inspirisala da napravim pravu vojvođansku česnicu, onakvu kakvu je pravila moja baka i kakvu pravi svake godine Tijana, onu koje se sećam iz detinjstva i od koje sam odustala davnih godina kad sam prešla na drugu stranu Save, u neki, kao da sad tek shvatam koliko radikalno drugačiji život.




Ovo je polovina sastojaka koje Danijela preporučuje. Sećam se da je Mamukina česnica bila oooogromna, samo se nešto pribojavam da se zapravo radi o tome da sam samo ja bila mala. Kad god bacim pogled na maminu jena posudu za musaku, koja je, pa današnjim merilima baš malecka i setim se kako je i musaka izgledala ooogromna, a da za čudo i sasvim sigurno niko nije ostao gladan... pokušavam da resetujem svoj osećaj za mere, toliko pokvaren potrošačkim mentalitetom koji smo svi usvojili. Možda to i nije važno više. Mamukina česnica je bila najukusniji slatkiš mog detinjstva, ne zbog sastojaka, nego zbog sećanja na zvuke, mirise, ukus, ruku koja je nudi, ljubav kojom je nuđena i radost koju sam osećala.





smile emotic

  • 0,5 kg tankih kora
  • 400 g seckanih oraha
  • 400 g šećera
  • 400 g raznog suvog voća: grožđica, seckanih suvih smokava, šljiva i kajsija
  • mleko i kisela voda
  • malo ulja




Potopiti iseckano suvo voće u malo konjaka preko noći.

U čast ponovnog uvođenja mamukine česnice u dom, upotrebila sam nekoliko kašika vrhunskog Grand Marnijea.

Orahe dobro pomešati sa šećerom i suvim voćem - ovo je nadev.




Oprati dinarčić koji ima da se sakrije medju korama.

Nauljiti tepsiju, tri kore skloniti za prekrivanje.

Na dno isto staviti tri kore, svaku poškropiti mešavinom mleka, ulja i kisele vode. Posle ređati po jednu koru, poprskati mešavinom ulja, mleka i kisele vode, pa na nju rasporediti nadev.




Na pola ređanja staviti i novčić među nadev, pa nastaviti dok ima kora i nadeva.

Tri kore koje su ostavljene sa strane isto prskati i poređati odgore.

Staviti česnicu u rernu da se suši oko sat vremena na 150°C.





















5 comments:

  1. Drago mi je da sam svojim receptom bar na trenutak uspela da ti vratim neke stare uspomene. Česnica ti je odlično ispala. Divno izgleda, a uverena sam i da je bila ukusna. Još jednom, draga Kato, želim ti srećan Božić, sve najbolje!!!

    ReplyDelete
  2. O, koliko jesi! Hvala za divne želje! Sa nestrpljenjem čekam svaku tvoju objavu, uvek me podseti na detinjstvo i na lepo što mogu sad dodati u svoj život.

    ReplyDelete
  3. Sasvim različito od toga što pravimo mi, ipak mi ne pravimo kolač za Božić već samo za Doček Nove Godine. A za Božić pravimo druge kolačice, ovo mmi podseca na baklavasu ali lepo deluje, zanimljivo, zanimljivo kako običaji širom sveta se razlikuju...
    Prijatno i Srećna Nova Godina!

    ReplyDelete
  4. Sasvim različito od otga što pravimo mi, ipak mi ne pečemo kolač za Božić več samo za Doček Nove Godine a za Božić spremimo druge kolačice. Ovo mi podseca na baklavas, ali lepo deluje, zanimljivo je kako običaji širom sveta razlikuju, prijatno i Srećna Nova Godina!

    ReplyDelete
  5. Da, ovo mnogo podseća na baklavu, i na suvu pitu, samo ima zbog velike količine suvog voća sasvim specifičan ukus. Običaji se očigledno razlikuju baš puno. zapravo sam dugo mislila da ovo i nije običaj, sem što je bio u mojoj kući, ali jeste bio. Hvala za lepe želje. Srećna i berićetna Nova i Vama!

    ReplyDelete