Friday, January 1, 2016

raspuklice - puckavci - raspucanci



Proteklih par meseci gastro blogosfera vrvi od raspucanaca, kojima nikako da zapamtim ime, pa sam ja tako pravila raspuklice, a onda ih je jutros Ilonka, oduševljena ukusom koji je baš po njenoj meri uz prvojanuarsku jutarnju kafu nazvala puckavcima... pa eto, šteta ne zabeležiti malenu razigranost rečima u ovo novogodišnje jutro...

Upotrebila sam ovaj recept, a kolačići su izvrsni i zabavno lagani za pripremu. Umesila sam ih veče ranije, pa je Ksenija sutradan od smese pravila gombice, valjala ih u šećer... dok sam ja mogla da se posvetim drugim novogodišnjim delicijama. Em lep kolač, em divno gurkanje u kuhinji...





Sastojci:
  • 200 g crne čokolade
  • 50 g putera
  • 2 jajeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašikica arome vanile
  • 200 g brašna
  • 1/2 kašikice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • malo kardamoma u prahu
  • šećer i šećer u prahu za valjanje kuglica



Otopiti čokoladu i umešati puter. Ostaviti da se malo ohladi.

Pomešati brašno, prašak za pecivo, kardamom i prstohvat soli.


U drugoj posudi izmiksati jaja i šećer, dodati vanilu i polako, ručno mešajući, dodati čokoladu sa puterom i brašno sa suvim sastojcima. 




Dobro promešati smesu pa posudu pokriti folijom i ostaviti bar nekoliko sati u frižider. Ličiće da je smesa jako mekana ali hlađenjem se stegne. Ako se smesa previše stegne, pre formiranja u kuglice ostaviti da se malo opusti na sobnoj temperaturi.

Lim obložiti papirom za pečenje.

Od ohlađene smese oblikovati kuglice (mogu se vaditi kašikicom ili se smesa oblikuje u valjak, koji se reže na manje komadiće pa se među dlanovima brzo oblikuju kuglice).

Kuglice se uvaljaju prvo u kristal šećer a zatim u šećer u prahu, pa se slažu na papir za pečenje pazeći na razmak.




Peče se, u prethodno zagrejanoj rerni, desetak minuta na 180°C. U mojoj rerni je taman 7 minuta. Ovu školu smo, na žalost, platili jednim poluupropašćenim plehom...


Keksići će se raspucati po kori a u sredini će ostati mekani. Kada se ohlade stegnuće se.











8 comments:

  1. Savršeni su! Mogu da dodam samo uputstvo za upotrebu: jedan pucketavac staviti u usta i polako uživati u rastapanju ukusa skroz po mojoj meri ;) !

    ReplyDelete
  2. Hvala! Uživanje je moje da si uživala!

    ReplyDelete
  3. Meni se jako dopada, odavno zelim da pravim takve, imala sam recept jednog cuvenog kuvara moje zwmlje ali videla sam slicne svuda u netu, ipak nisam primetila da li svi imaju isti recept. Imam bas 100gr braon secera...

    ReplyDelete
  4. Pisete smedji secer, jel to isto braoj secer/raw cane sugar ili je onaj secer tecnog oblika? Hvala unapred

    ReplyDelete
  5. Ja sam koristila običan smeđi kristal šećer, ne ni onaj kvalitetniji, mada pretpostavljam da bi s anjim bili još ukusniji. Drago mi je da vam se dopadaju. I nama se sviđaju, brzo su nestali. A ja sam uživala praveći ih, lepo je gledati kako rastu i raspucavaju se.

    ReplyDelete
  6. Jel vanilin secer i ona kesica arome vanile isto???? Ja koristim aromu vanile u prahu a pisem vanilin secer, jel gresim???hvala inapredddddddd :)

    ReplyDelete
  7. KOd nas je vanil šećer u prahu, a aroma vanile je tečna. Ja više volim da koristim aromu jer je jači i miris i ukus.

    ReplyDelete
  8. Aha! Kod nas isto ima i tecno i u prahu. Hvalaaaa!

    ReplyDelete