Saturday, January 23, 2016

troslojna pita sa pečenom paprikom


Sudeći po broju pita koje sam objavila, može se zaključiti, i zaključak je ispravan - obožavam da pravim pite. Eh, kore ne umem da razvlačim, zapravo nikada nisam ni probala, jer je izbor kupovnih kora odgoman i sasvim dovoljan da me ne podstakne da razvlačim svoje. Čak ni nemam u blizini nikoga ko to ume, tako da nisam ni u iskušenju da probam pitu sa domaćim korama, te da se okanem kupovnih.

Ova pita je nastala spontano jednog davnog Božića, dok smo se kuma i ja družile oko pripreme posluženja. Bez zanosne savijače sa pečurkama, svečani sto se nije mogao zamisliti, pa sam imala već sve propremljeno da nju uvijem. Motalo se po kuhinji ostatka mešavine sira, jaja i ulja, pa sam i to dodala u nekoliko slojeva preko savijače, a onda je kuma videla da imamo u višku nekoliko pečenih paprika, pa ih je poređala ispod poslednje kore. Posle ovoga, nijedan svečani sto nije mogao bez ove pite.




Potrebni sastojci:



  • pola kile kora za pitu

Prvi sloj:

  • 40 g slanine
  • 40 g putera
  • 350 g šampinjona
  • 2 kriške belog hleba bez korice
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • 1 kašika senfa
  • kašika suvog peršunovog lista
  • pola dl kisele vode

Drugi sloj:

  • 2 jajeta
  • 2 dl kisele pavlake
  • 200 g sitnog sira
  • 0,5 dl ulja
  • 0,5 dl kisele vode
  • soli po ukusu

Treći sloj:

  • nekoliko pečenih paprika

Slaninu sitno iseckati, pa je kratko propržiti na puteru. U to dodati šampinjone seckane na listiće, pa dinstati dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se prohladi.

Pomešati jaja, seckani beli luk, senf, 2 kašike pavlake za kuvanje, pa to dodati u prohlađeni nadev. 

Krišku hleba iseći na kockice i umešati u nadev. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Ovo je prvi nadev koji se ređa preko kora, dok se ne potroši.



Sastojci za drugi nadev se pomešaju, pa se dalje ređaju kore koje se premazuju sa njim, dok se i ovaj ne utroši. Preko se stavi još jedna kora, a po njoj poređaju očišćene pečene paprike.

Drugi sloj može da se podeblja ili smanji po ukusu. Može mu se dodati jači sir, mada je ukus pite određen već mešavinom ukusa prvog sloja u kome su šampinjoni, beli luk, slaninica i senf i paprika odgore. Srednji sloj je zato bolji kad je neuralan.



Preko paprika se stavi još dva tri sloja kora, svaki premazan mešavinom ulja i kisele vode.

Peče se oko pola sata na 180°C.






No comments:

Post a Comment