Friday, February 5, 2016

čorba od brokolija sa pečurkama i indijskim orahom



Juče je pala odluka: u kuću mora da se dozove više povrća! Kolači su carovali nekoliko meseci, a garderoba u ormarima nam sve tužnija zbog zanemarivanja, jer favorizujemo mahom iste pošire primerke. E, pa dosta! Tri meseca un-dijete liči da je najprihvatljivije - jedeš lepo, planiraš puno, a kad se uželiš nečega, za nekoliko dana ostvariš pravo da ga i pojedeš. Juče prvi, mesni dan protekao lako, to inače i jedemo često - meso i povrće, samo što već neko vreme povrh svega idu poslastice, koje ćemo počesto preskakati sledećih 89 dana...  a prve sledeće će (pri)čekati do sutra predveče. Parče Reforme od Ružičinog rođendana čeka... A danas, deca donela nekoliko kesa prepunih povrća iz samoposluge, pa za ručak, pored ove čorbe bio pasulj sa šargarepom, salata od ribanog kupusa sa crvenim lukom, rendanom šargarepom i kockicama sveže crvene paprike i u rerni pečeno povrće na način na koji ga priprema Mirela sa bloga Kruha i... Prekrasan obrok. Samo, lako je bilo pripremiti ga danas, na raspustu sam. Volela bih da se organizujem da ovu količinu raznovrsnog povrća lako pripremim svakog dana i u takvo prereformisanje kuhinje i navika ću uložiti trud sledećih desetak dana koje provodim na odmoru. Nekoliko, nekada brižljivo biranih i skupo plaćenih, komada na vešalicama u mom garderoberu već se smejulji konačnoj prilici da vidi svetlo dana.






Potrebni sastojci:

  • glavica crnog luka
  • jedan brokoli, od oko 300 g
  • šaka indijskih oraha, potopljenih u mlaku vodu, najmanje dva sata
  • 10 g suvih vrganja, potopljenih u mlaku vodu
  • 100 g šampinjona
  • so
  • mleveni kim
  • peršunov list
Cvetiće brokolija odvojiti od stabljike i stabljiku iseckati. Cvetiće skuvati na pari i tu vodu sačuvati.

Glavicu luka lagano dinstati na malo maslinovog ulja dok ne zazlati. Dodati isečene stabljike brokolija i dinstati dok ne odmeknu.

Dodati vrganje i na listiće iseckane šampinjone i natopljene indijske orahe, posoliti i staviti pola kašikice mlevenog kima, preliti vodom i krčkati nekoliko minuta dok se pečurke ne skuvaju.

Kad je ovo skuvano, izblendati ga u blenderu ili štapnim mikserom, od volje vam. Dodati onu vodu na kojoj se kuvao brokoli i dodati još tople vode ako bude trebalo.

Prebaciti u posudu iz koje ćete posluživati, ubaciti u čorbu skuvane cvetiće brokolija i dva sveža šampinjona iseckana na jako tanke listiće.




A ideju za ovaj recept, posebno za upotrebu kima u njemu (tih pola kašikice praha čini ogromnu razliku), dobila sam iz knjige Kombinovana ishrana, Jane i Vladimira Horeckog, koja je nepravdano bila izopštena sa polica u trpezariji gde čuče 'fensi' kuvari. Strpljivo je čekala, potpuno zanemarena već godinama, u podrumu među tonom kulinarskih časopisa koje mi je žao da izbacim, kao da ću ikad imati vremena da im se posvetim... mada ko zna, iskopah ovaj pravi dragulj kome nisam znala vrednost do danas.







No comments:

Post a Comment