Thursday, March 24, 2016

čokoladni kolač sa višnjama iz gusanog tiganja


Što je teško slikati kolač sa čokoladnom glazirom! Neki put, neko sasvim obično jelo ispadne tako dobro na fotkama, a ovaj fenomenalno mek, naprosto puten kolač ispalo je da uopšte nije fotogeničan. 


Ne znam da li je zbog gusanog tiganja, ili samo do sastojaka, ali kolač je stvarno divno sočan, sladak taman kako treba, čokoladast sa merom - sve baš potaman. Osim slika. Ima i to da je kuvarica-fotograf-ja, bila poneta mirisom, pa u toj nestrpljivosti nespretna... ma ne vredi dužiti... probajte, zaista je izvrstan.








Potrebni sastojci:


  • 1 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 3/4 šolje omekšalog putera
  • 4 jajeta
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 3/4 šolje brašna ( ja sam stavila šolju belog i 3/4 šolje ražanog)
  • 1/2 šolje kakao praha
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1/2 kašikice soli
  • 1 šolja mlakog mleka u koju je sipana kašika limuna (ili šolja surutke)
  • 3 šolje višanja, naravno bez koštica
  • 60 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike pavlake za kuvanje






Šećer pomešati sa puterom i dodati jaja, jedno po jedno. Umešati vanilu.

Suve sastojke pomešati, pa im dodati mleko sa limunom, ili surutku i mešavinu putera, šećera i jaja.

Po originalnom receptu, ova se smesa izlije u nauljene gusane tiganje, pa se u nju dodaju višnje. Ja sam umešala višnje odmah, pa sam tako izlivala u tiganje. Rezultat je da su višnje uglavnom zauzele donje pozicije kolača, nisam baš sigurna zašto. Na ukusu kolač nije izgubio, to je sigurno.

Ovu sam smesu izlila u dva gusana tiganja, jedan 26 cm prečnika, drugi 10 cm. Pekla sam u rerni zagrejanoj na 180°C, veći tiganj oko 45 minuta, a manji tiganj oko pola sata.





Ako koristite gusani tiganj, kolač treba izvaditi dok vam se čini da je još gnjeckav, jer ovi tiganji dobro greju i još poduže vreme kad su van rerne, pa bi se u njima potpuno pečen kolač samo dodatno isušio.

Kad se kolač malo prohladio, prelila sam ga mešavinom istopljene čokolade i pavlake.





Ovaj post šaljem Frani, koja piše blog ŽIV - Žlicom i vilicom, a koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... za mesec januar 2017. godine, sa temom: višnje.



Ovaj recept u maju 2017. šaljem i Nataliji koja piše blog Mystic Cakes, koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom kakao, koju već godinama iz meseca u mesec igraju blogerke našeg regiona. Tako je skupljeno hiljade isprobanih recepata sa slikama i pričama o pripremi jela.






4 comments:

  1. Istina je da ponekadnajfiniji kolači djeluju najmanje fotogenično.
    Samo još pitanje a gdje si nabavila ovakvu gusnatu tavicu. Baš bi sjela jedna takva :)

    ReplyDelete
  2. Ova tavica sa slike stigla iz Kruševca, firma se zove Gasiks. Kupila sma čak 4 od njih, veoma su povoljne, tri gusane su po ceni jedne najobičnije teflonske. Mora da ima i kod vas, kod nekog proizvođača opreme za grejannje, oni imaju tog livenog gvožđa, pa ako su se dosetili, sigurno prave ovakve tiganje. Ako ti neko dolazi iz Srbije, može da naruči iz Kruševca, meni su stigli poštom... I mogu ti reći da ih ne ispuštam iz ruku, fenomenalni su.

    ReplyDelete
  3. Dopada mi se ideja, a za fotke se borim i sama.Naročito ako slikma večeru a već je mrak a ukućani nestrpljivi:)
    Kolač je super

    ReplyDelete
  4. Drago mi je da ti se sviđa. Ti si vrsna kuvarica, možeš da pretpostaviš koliko je baš lep. Pravila sam sinoć sličan sa puno suvih šljiva, shvatila zašto su višnje pale na dno - trebala sma da ih uvaljam u brašno prvo, tada ne bi pale... eh, svaki dan neko novo znanje. A to sa nestrpljenjem, počesto bude i moje nestrpljenje posle celog dana svačega, a zamiriše iz tiganja... a jeste, moja deca, velike devojke, pa umeju da ljubomorno prokomentarišu koliko mi je važno sa uslikam jelo...

    ReplyDelete