Saturday, March 12, 2016

izvrstan pečeni krompir sa limunovim sokom



Konačno jedna subota u kojoj ne moram iz kuće. I skrobni dan un-dijete u njoj. Neću napolje, ni zbog čega - danas sam kućna buba u potpunosti. Ručak jednostavan, ali jako jako ukusan: krompir i par batata, samo na malo drugačiji način nego do sada, sa origanom, lovorovim listom, belim lukom i limunom!








Na sajtu gde sam našla inspiraciju za recept, kažu da se krompir ovako priprema u grčkim manastirima. Što ne bi, baš je lep način pripreme. Ne, nije samo lep, izvrstan je. Ovaj krompir je fe-no-me-na-lno ukusan, divne je arome, a tako hrskavu koricu nisam još nikada jela. Recept sam samo malo izmenila, imala sam nešto batata i šargarepe u kuhinji, pa sam njima prošarala jelo.







Potrebni sastojci:


  • 1,5 kg krompira
  • par batata
  • par šargarepa
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 2 limuna (sveže ceđen sok)
  • pola glavice belog luka
  • par listića lovora, grubo prelomljenih
  • 3 kašikice soli, dve kapike origana







Zagrejte rernu na 250 °C. 

Operite, oljuštite i isecite krompir na četvrtine i poređajte ga u tepsiju tako da ne bude jedan preko drugog.


Prokuvajte  oko četvrt litre vode i u njoj rastvorite 3 kašikice soli. Tom vodom prelijte krompir koji ste poređali u tepsiju.

Ulje, beli luk, origano i biber izmutite u malom blenderu i prelijte preko krompira koji je već u vodi. Grubo izlomite lorber i pospite preko svega.

Kažu da sok od limuna ne valja dodavati nikako pre samog kraja pečenja, jer će se od njega krompir stvrdnuti.


Ubacite tepsiju sa krompirom u zagrejanu rernu na 250 °C. 

Čim krene da rumeni i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, Biće potrebno nešto manje od sata.


Negde pred kraj pečenja izvadite  tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, Vratite par minuta u rernu, izvadite i poslužite.










1 comment:

  1. Taman rekoh da kažem, ovo je stvarno super, kad mi blogger ponudi sledeći - neki famozni krompir. Pa sad idem da uporedim. ;)

    ReplyDelete