Sunday, March 13, 2016

slatki hleb od banana sa kokosom i orasima



Mnoge prezrele banane ne završe tamo gde treba - u banana bread kolaču - zapravo slatkom hlebu od banana i još ponečega. Šteta, jer ovaj kolač je izvanrednog mirisa i istinski lepog ukusa, a još se i veoma lako pravi. Kako sasvim zadovoljava našu potrebu za slatkišima i zamirisavanjem kuće nedeljom - rado ga pripremam. Ovaj put je sa integralnim ražanim brašnom, kokosom i orasima.





Recepata za ovaj kolač ima koliko ima i kuvarica. Za današnji kolač inspiraciju sam našla na netu, a malo sam se poigrala sa sastojcima, i svidelo nam se kako je ispalo.

Potrebni sastojci:

  • 1/3 šolje kokosovog ulja, ili nekog drugog biljnog ulja
  • 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa
  • 2 jajeta
  • šolja pasiranih prezrelih banana, što su u ovom slučaju bile tri banane
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • pola kašikice mlevenog cimeta
  • kašikica sode bikarbone
  • 1 i 3/4 šolje integralnog ražanog brašna
  • pola šolje mlevenih oraha
  • pola šolje kokosovog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/3 šolje mleka ili vode





Rernu zagrejati na 170°C.

Ulje i med izmešati u povećoj zdeli. Dodati jaja i sve dobro izmešati. Ja sam samo izmešala viljuškom i bilo je dovoljno. Dodati ispasirane banane i mleko.

Sodu bikarbonu, vanilu, so i cimet isto umešati i na kraju kašikom umešati brašno, orahe i kokosovo brašno.

Izliti mešavinu u nauljenu vatrostalnu posudu i peći dok čačakalica ne potvrdi da je pečeno. Mojoj rerni je trebalo oko sat vremena da ga ispeče.

Kad se izvadi iz rerne, pustiti desetak minuta da se hladi u posudi u kojoj je pečeno, pa pažljivo izvaditi kolač iz nje.






U junu 2017. je tema kuvarigrice Ajme koliko nas je... Tako ovaj recept šaljem Dženiti, koja piše blog Kašika ljubavi, koja nam je ovomesečna domaćica.




5 comments:

  1. Meni ga baš djeca vole, nisam još radila s kokosom, ali svaki put smardljamo nešto drugo, ili čokoladu ili lješnjake, a osnovica je uvijek banana

    ReplyDelete
  2. Da, i mi jako volimo taj miris banane u ovom kolaču. I jeste odličan da se svašta doda. Reče mi juče ćerka da mama njenog druga odeli testo na dva dela i između stavi krem. To je sigurno sledeće kako ću ga ptaviti, mora biti jako fino.

    ReplyDelete
  3. Divan ti je kolač, kombinacija banana i kokosa mora da je odlična! ♥ Dugo oštrim da ga napravim ali je problem što mi volimo da jedemo prezrele banane.. Inače, mnogi stručnjaci i nutricionisti kažu da su za jelo bolje prezrele, ali se kod nas na takve banane gleda sa podozrenjem. Jednom ću da se "žrtvujem" i umesto da ih pojedem napraviću ovakav kolač!

    ReplyDelete
  4. I volim te banana bread-ove , i baš ih često radim , nekako mi je to idealan doručak.

    ReplyDelete
  5. E, baš mi je drago da vam se sviđa...Miris koji se širi kućom dok se peče banana bread je nama savršen. Na žalost, nije baš najzdravija stvar za jesti, ali ovaj sa ražanim brašnom i medom, ajde, kao je podosta zdraviji... a kombinacija sa kokosom je ispala baš dobra... čim stignem bacam se u potragu za nekom kokos kremom pa da ga filujem... a ovaj mi se činio super i da ga mažem nekom pekmezom... odolela sam kao za sada.

    ReplyDelete