Saturday, April 30, 2016

FBI rukavice: Kod Gage u kujni



Prvi blog koji mi je zapao za oko kad sam ušla u foodblogerski svet bio je Gagin. Na naslovnoj slici ukršteni dirigentski štapić i varjača - prizor koji se teško zaboravlja, a tek slede nezaboravni prizori, recimo slika pite sa kokosom, one iz Bima i Buma... Od onda, podrobno zagledam svaku njenu objavu, iskreno uživam i instant skidam ideje. Gaga je moja velika inspiracija. 


Ona je i krivac (dobro, ne jedini, priznajem) zbog koga me komšije čudno gledaju - pa, ok, nije baš uobičajeno prostirati tepsije sa paradajzom po krovovima Bežanijske Kose, nije im ni zameriti...

Problem sa mnom je samo što nemam dovoljno vremena da skuvam sve što čeka na red sa njenog bloga i što nisam baš dobra u prepisivanju, pa menjam recepte u hodu i prema trenutnom sadržaju frižidera.


Tako, protekla dva meseca, sem što sam u nekoliko navrata napravila spisak onoga što ću svakako jednom praviti sa Gaginog bloga, ne bih li to napravila sada, kad je u toku igrica FBI Rukavice, ipak ništa od toga nisam uspela da skuvam. Čak ni Bim Bum kokos krem pitu, o kojoj maštam evo već godinu dana, koja je trebala biti na stolu danas, pa nije... i opet mi je žao. Ali sigurno hoću, to znam.


Evo šta jesam do sada pravila:


Sušeni paradajz




Čarobno jednostavna ideja, kojom sam letos privlačila pažnju zaludnih komšija i obogatila sadržaj svog špajza. A čim je prva tura sišla sa osunčanog krova, u rerni se skrčkala zapečena piletina sa piletinom i sušenim paradajzom (tim, tek prispelim sa krova)u sosu od vrganja.







Fritata od patlidžana je poslužila kao inspiracija za pitu od patlidžana koju smo kuma i ja u slast smazale u toku molerskih radova letos, e pa takav se obrok ne zaboravlja.





Liliputanska proja, je prerasla u proju sa maslinkama, toliko ukusnu, da sam danima prepričavala koleginicama u zbornici. Ok... shvatam, umevam ponekad da budem baš davež. Ali Gagino liliputansko kuvanje mi ne izlazi iz glave i polako se infiltrira u moju kuhinju - veoma je praktično. Nabavih, po njenom savetu i set gusanih tiganja, od kojih je liliputanac najslađi - nema dileme.




A...  Aloo Gobi krompir i karfiol, e pa to je bila ljubav na prvi pogled. Na velikom odmoru sam videla Gaginu objavu, a za večeru je bila na stolu - kako smo samo mljackale! Thank's Gaga!




Uh, sinoć dok sam pisala blog, smetnuh sa uma ovu poslasticu, pa ovo dodajem po objavi posta... a sve bih rekla da ima još tih nekih jela na mom blogu koja su vođena Gaginom dirigentskom varjačom... 

Ovo je odličan kolač, koji je Gaga pravila inspirisana ovom istom igricom FBI rukavice. A originalni blog koji je bio ispitivan je izbrisan, (a kanda i napravljen novi ...), te je Gaga vrednica recepte koju su u njenoj kujni isprobani stavila na poseban link...

Čokoladni kuglof sa suvim šljivama koji sam napravila bio je centralna tema sedeljke na kojoj su ga hvalile (i u slast (po)jele) vrsne domaćice - eto, ne treba kazati više ni reč, zar ne?

Čokoladni kolač sa suvim šljivama







3 comments:

  1. Draga moja Kato, mnogo si me razveselila u ovo praznično jutro tvojim lepim rečima upućenim mom blogu, kao i javljenim utiscima o receptima koje si isprobala! Raduje me da su ti se dopali i da su bili inspiracija za tvoje nove i originalne kreacije. Hvala ti na poverenju i prezentaciji! 💕 🌹

    ReplyDelete
  2. O, drago mi je da sam te uveselila. Nije ovo ništa, moje zavirivanje u tvoju kuhinju tek će da bude... ne, vredi, i da hoću ne mogu mu se odupreti - kuvaš baš zarazno. Srećan ti praznik!

    ReplyDelete
  3. Moram da dodam da je blog sa kojega sam pravila Čokoladni kolač sa suvim šljivama ponovo dostupan čitaocima, u pitanju je Chocolate dust, koji piše moja draga Ljilja ♥
    http://finebaking.blogspot.rs/2008/12/rum-cake-with-prunes.html

    ReplyDelete