Thursday, April 14, 2016

paprike punjene krompirom



Jelo koje se napravi o'čas posla između dva posla, a nagradi vas iznenađujuće divnim ukusom i prilikom da zastanete i upitate se - kuda to žurim - i napunite tanjir još jednom, da bi natanane uživali.



I još jednom ću reći - da nema Selme, trebalo bi je izmisliti. 

Nekada, u onoj nekoj staroj zemlji u kojoj smo živeli, moja je mama imala običaj da hvali bosanske domaćice. Dok nisam upoznala Selmu i njenu fejs grupu Miris domaće hrane, kao i njen blog Selmini recepti, nisam imala pojma o čemu je mama pričala. Putevi su me nekako uvek vodili mimo Bosne - i tako propustih baš mnogo u gastro delu svog života. A dobro... i neki drugi delovi života behu pikantniji uz bosansku vedrinu... ono nekada ni Primatijade (seća li se iko šta je to) behu bezbojne dok ne stignu autobusi iz Sarajeva, ali je to neka druga tema, iščezla odavno - sad je se samo mi, već ocvali neki prirodnjaci sećamo.




Dakle ovo još jednog Selminog recepta, tako jednostavnog, a neverovatno ukusnog, ali potpuno neverovatno, zaista. Iv i ja smo bile zatečene - zaustavljene u pokretu u jednom veoma užurbanom danu - a ja ostadoh upitana - otkud ovo sasvim prosto jelo, lako za pripremu, od par sastojaka, nije nikada bilo u mom tanjiru. 

I još jednom shvatih koliko volim kuhinju... zakinuta za talente drugih vrsta - nit me pevanje, nit plesanje, nit slikanje htelo (zapravo me zaobišlo u poširokom luku) - ostade ova vrsta umetnosti i umešnosti da me iznenađuje i raduje i daje neke iskre kreativne radosti.



Potrebni sastojci:


  • nekoliko kašika maslinoovg ulja
  • 3 glavice luka
  • desetak srednjih krompira
  • desetak paprika za punjenje
  • so, biber, peršunov list, suvi začin i mirođija
  • kašika-dve brašna
  • 300 ml pavlake za kuvanje





Recept je jednostavan: 

Par glavica luka se izdinsta na ulju. 

Na to se doda desetak krompira iseckanih na kockice, malo prodinsta, pospe brašnom, promeša i zalije pavlakom za kuvanje. 

Začini se po ukusu - ja sam stavila dosta peršunovog lista, začina od mlevenog povrća, soli i bibera. 

I kad smo već pojele po prvi tanjir, shvatismo kako bi nam ovo jelo još i više prijalo: sa mirođijom - eto, ipak se od svojih korena ne može pobeći - krompir sa sosom od mirođije, pa u ovoj varijanti, savršenstvo lalinskih ukusa.

Imala sam smrznute paprike, a mogu tek da zamislim koliko bi bilo ukusno da je sezona svežih babura. Tako smrznute sam punila i ređala preko sloja krompira koji se pospe po dnu vatrostalne posude. Posuda se poklopi u gurne u rernu, podgrejanu na 200° C. Peklo se poklopljeno oko pola sata, pa još desetak minuta bez poklopca.



Nisam baš sigurna zašto je ovoliko zagorelo po ivicama posude, mora da mešavina skroba iz krompira i pavlake ima veze sa tim... ne znam znate li, meni je trebalo neko vreme da otkrijem, a od velike je pomoći - da prašak za veš savršeno skida zagoretinu sa vatrostalnih posuda. I to Ariel, Merix neće... za ostale ne znam. Potopite vatrostalnu zdelu u vodu sa praškom za veš i nema grebanja i ribanja - a zdela bude kao nova.








3 comments:

  1. Jeste gledamo tako po svetu razne recepte i pravimo svađta ali sarme i punjene paprike su uvek na meniju. Divno izgledaju ove tvoje

    ReplyDelete
  2. Divno jelo! ♥ Pravila sam nešto slično i ukusno je za sve pare! ;)

    ReplyDelete
  3. I mi smo ostale pod utiskom baš: nit' lakše pripreme, nit' običnijih sastojaka, a tako nam je prijalo.

    ReplyDelete