Sunday, April 10, 2016

topla salata sa dagnjama i surimijem


Ovo je jelo koje sam lako i brzo pripremila: skuvala sam rižu sa tikvicama, ubacila pred kraj dagnje, a preko toga stavila cediljku za kuvanje na pari pa skuvala brokoli i surimi... Sve izmešala, začinila i eto toplog i ukusnog obroka.





Sustigi su me neki silni poslovi, pa ne stižem da planiram obroke i idem na pijacu. Baš sam našla kad ću ovako, baš sad kad ima pregršt svežeg povrća na pijaci... Prošle nedelje smo bile u brzinskoj nabavci za ovaj mesec, napunile smo zamrzivač i to je to, tako mora sada. Mislila sam čak danas da ništa ni ne kuvam, ali... dobih inspiraciju naprasno. Da napravim rižoto. Dobro, malo sam se preračunala, pa je crna riža koju sam uzela malo drugačija od bele, mislim samo ćorav to ne vidi... ali ni ne povećava svoju zapreminu kuvanjem kao bela, pa sam u stvari napravila toplu salatu sa kuvanom rižom, tikvicama, brokolijem, dagnjama i surimijem. Veoma ukusnu zapravo.



Kupila sam smrznuti beli luk i moram reći da mi se jako sviđa. Iseckan je na sitne kockice i smrzavan tako da je u porcijama-kuglicama. Veoma je praktično. Naravno, najviše volim prirodno, ali nisam baš sigurna šta je više prirodno, pa dok ne budem sigurna i ovo je opcija. 

Potrebni sastojci za ovo jelo:


  • kašika seckanog belog luka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • 250 g tikvica isečenih na kolutiće
  • 250 g cvetića brokolija
  • 1 paketić surimija
  • 500 g smrznutig dagnji
  • 100 g crnog pirinča
  • kašika peršunovog lista i kašika bosiljka, so i biber

Beli luk se izdinsta na ulju i u to se umeša pirinač. Dodaju se dve šolje tople vode i kuva dok pirinač nije do pola skuvan. 

Tada sma dodala tikvice, a posle desetak munita i dagnje i začine. Preko toga sam stavila cediljku za kuvanje na pari i u nju smrznuti brokoli i surimi, pa poklopila poklopcem i kuvala još petnaestak munita.

Na ovaj način su samo tikcice i dagnje poprimile crnu boju od pirinča. Verovatno ću sledeći put svo povrće i morske plodove staviti da se kuvaju na pari i samo pomešati sa kuvanim pirinčem, tako nijedan sastojak neće pocrneti od pirinča.

Kad se sve skuvalo, pomešala sam i servirala.Verovatno bi prijalo da smo posule parmezanom, ali smo prosto zaboravile.




Ovaj recept u aprilu 2016. šaljem Draganu sa bloga Miris i ukus, koji je tog meseca domaćin kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa surimijem kao temom igrice.




3 comments:

  1. Crni ili takozvani zabranjeni pirinač od skoro koristim i ja. Nije ga ranije bilo ovde.Meni se ukus jako dopada . Ovako u riđotu sa svim tvojim dodacima je sigurno veoma ukusan

    ReplyDelete
  2. Nikada nisam koristila ni ovakvu rižu ni surimi...moram ramisliti gdje ću ga smjestiti

    ReplyDelete
  3. Ova je riža idealna za crni rižoto - nema petljanja sa sipama. A surimi mi zovemo viršlice od kraba. Ma nije on ni prošao pored kraba, kao što ni obične viršle nisu prošle blizu mesa... ali mu je ukus dopadljiv, čak mi dosta i prija. Jednom sam čak jela i pitu sa njim.

    ReplyDelete