Saturday, May 14, 2016

krmenadle sa senfom i ruzmarinom



Izvrstan način za pripremu sočnih i mirisnih krmenadli, veoma lepog ukusa. Sem, ako... 
Istinski, što se recepta tiče nema nikakvih sem i ako. Čak šta više, recept je bio izložen prilično zahtevnoj probi, i prošao je!




Ovo se jelo priprema makar nekoliko sati pre nego što ste planirali da ga jedete, jer je toliko potrebno da meso upije ukuse iz marinade. Zapravo je skroz zgodno da meso stavite u marinadu čim ste se vratili iz nedeljne nabavke i da ga pripremate za dan, dva tek. Ja sam ga smestila u staklenu zdelu sa marinadom u sredu popodne, kad ova priča i počinje...




... a sled događaja čijim će posledicama biti izložene ove krmenadle i u kome će pokazati da jesu veoma izdržljive, je sledeći: 
   opet buđenje u pola tri, uz more misli o tome kako i kako i kako dalje (ok, primereno mom uzrastu, ne žalim se); 
   skitanje po netu, još samo malo i još samo malo... do skoro panične misli: kasnim!
   sat vremena busom do škole (uhvatih ga ipak dok još nije gužva, super!); 
   po rasporedu šest časova u nizu, ali su dva odeljenja na blok nastavi, pa imam pauze (ura!?); 
   hoće li se ili neće desiti nešto lepo, što je bilo izgledno za popodne i shvatanje da ipak neće (pomalo iznurujuće, složićete se); 
   još jedno odustajanje od obaveze koja čeka... pa dobro - čekaće još koji dan; 
   čudan nalet vesti o opciji studiranja u Bremenu, turbulentni zaokret u našim sudbinama možda, uz svo prizivanje mudrosti, iskustva i strpljenja da se vidi šta će biti sledeće; 
   sat nazad iz škole - beogradski busevi petkom popodne nisu baš umilni(ipak, malo pre špica, podnošljivo je - kompenzacija za prosvetarsku platu, rekli bi neki zli i neuki u kritici našeg kao-kraćeg radnog vremena); 
   kućni poslovi koji podvriskuju - 'rekla si kad se završi radna nedelja, pa evo je, kraj joj je!'; 
   aha, tu smo: - zdela sa krmenadlama u frižideru - i onaj divni osećaj da jedva čekam da vidim jesam li ispravno nanjušila da je ovo super recept, zbog kog sve ovo i radim, sve bih rekla...



... pa konačno ... ređam krmenadle u svoju omiljenu Herendi posudu (da, i posle dvadeset godina, ti plavi cvetići izmamljuju uzdah...) i guram ih u podgrejanu rernu; 
   skuvam kafu,onu moju sa puno sojinog mleka,  
   ugovorim skajp druženje - konsultaciju sa Žanom, za večeras, konačno i neodložno više... i...
   bezbrižno izađem na terasu, (već se vidi da sam jedan korak preskočila, zar ne?... oh, jesam ga se setila - naviti tajmer, ali...)

A na terasi, kooonačno, divno prolećno veče, i zelenilo (otkud ga ovoliko samo odjednom, koliko juče je bila zima, zar nije?) i Lisa, naša tvdoglava mačka gospodarica Svemira...



... i tako... malo sa mačkom, malo sa mislima o projektu palete baštice sa začinskim biljem ( o , o tome ću još puno, nadam se, samo da zaživi)... i šta se desilo sasvim nedužnim krmenadlama? - jasno: ostale su zaboravljene...



... vikale su one u pomoć, nije da nisu, samo dok su mirisi proputovali do bašte i mačke i, kroz moje snove o..., do mene...

Priskočih u pomoć u poslednji čas - ok, jestive su, samo je sos izgoreo, što je velika šteta, ali baš velika, jer je izuzetno pikantan. A krompir koji sam lenjo samo prerezala na pola i gurnula uz meso u rernu, sada više nije imao u šta da se umoči...

Elem, šta je tu je. Krmenadle su i dalje bile divno sočne i aromatične, a ja previše umorna da pravim bilo kakve salatice... pa smo za večeru imale jedan na oko pravi težački obrok - parče mesa i krompir klot. Ima onih koji se nisu bunili...



A, evo i recepta:

  • 9 krmenadli
  • 1/4 (60 ml)šolje maslinovog ulja
  • 1/4 (60 ml)šolje aceta balsamika
  • 2 pune kašike senfa sa zrncima
  • 1 kašika ruzmarina
  • so i biber po ukusu


Priprema:

Rernu zagrejati na 220°C.

Sve bezmesne sastojke dobro sjediniti.

Krmenadle dobro uvaljati u ovu smesu i ostaviti da upiju ukuse. Savet iz originalnog recepta je da se meso ovako marinira makar sat vremena, a kod mene je stajalo dva dana u frižideru.

Meso se poređa direktno u tepsiju, ili na peki papir (što je mudrije, jer ova marinada se malo teže oriba sa tepsije) i peče malo jače od pola sata...i ... nemojte, kao ja, zaboraviti da uključite tajmer...







No comments:

Post a Comment