Sunday, August 21, 2016

kocke sa makom


Otkrila sam jedan kuvar, milioniti po redu, ok... nije meni teško zaneti se... Ali ovaj me vuče i vuče da ga prelistavam i da želim da napravim svaki mogući kolač iz njega. A pun je sasvim jednostavnih kolača, onih oko kojih se ne trudiš puno, a kuća zamiriše - jednostavnih i mirisnih i uvek malo drugačijih. Za kafu sa drugaricom, koja će ga spontano u priči umočiti u šolju između dve rečenice... Eto takav kuvar - pa ko da mu odoli?




Potrebni sastojci:

  • 3/4 šolje maka
  • 1/2 šolje vrele vode
  • 11/3 šolja brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1/4 kašikice soli
  • 14 kašika putera
  • 1 šolja šećera
  • 4 velika jajeta
  • kašikica ekstrakta vanile
  • kašikica ekstrakta badema
  • šećer u prahu za posipanje
Zanimljivo je da u ovom receptu autorka predlaze da se kupi nemleveni mak, da se prelije vrelom vodom i ostavi tako par sati, a onda samelje u blenderu. Ovaj put sam imala već mlevenog maka, pa sam stavila njega i kolač je bio nešto suvlji nego što sam se nadala. Dakle, ako stavljate mleveni mak, poparite ga malo mlekom ako želite mekaniji kolač.

Rernu zagrejati na 170°C.

Idealna tepsija za ovaj kolač je 20 x 20 cm, ali naravno možete kako god želite. Ja sam deo stavila u modle za mafine, deo u silikonski 'pleh'. Tepsiju koju ste odabrali podmažite i pospite brašnom.



Umutite puter i šećer mikserom, dovoljno je oko 3 minuta, da postane mekano. 

Dodajte tome mak i miksajte srednjom brzinom dok se mak ne sjedini ravnomerno u smesu.

Dodajte toj smesi jedno po jedno jaje i ekstrakte vanile i badema ( ja sam još uvek u potrazi - ne baš revnosnoj, priznajem - za ekstraktom badema, ali i vanila je bila sasvim dovoljna...).

Umešajte mešavinu brašna, praška za pecivo i soli, pa izlijte smesu u modle.

Peče se oko 45 minuta, čačkalica kaže kad je dosta. Ostaviti kolač desetak minuta da se ohladi u onome u čemu se pekao, izvrnuti ga na žičanu podlogu i dopustiti da se skroz ohladi.

Posuti šećerom u prahu.



.




1 comment:

  1. Čini mi se da su kolači s makom generalno suvi, pritom ne mislim na baklavu s makom. Čak i omiljena štrudla s makom može da bude suva, ukoliko joj se ne posveti naročita pažnja tokom izrade testa i fila.

    Kolač lepo izgleda, ne sumnjam da je vrlo ukusan, jer sastojci tako kažu :)

    ReplyDelete