Monday, August 29, 2016

mafini sa aronijom



Ova je jesen donela opet nešto novo. Pomalo tužnjikavo, podosta radosno - uh, ne znam više ni sama. Kao na nekom pokretnoj traci - samo koračam. Sutra idem da se pozdravim sa kolektivom sa kojim sam se družila prošle godine. Napravih neke đakonije da obeležim rastanak, i da proslavim naše nove početke: Ivonin na koledžu u Nemačkoj, Ksenijin polazak u srednju školu i moj novi ugovor na neodređeno... Ova je đakonija sasvim nova, primereno novim počecima - prvi put uopšte pravim nešto sa aronijom. Divno je osvežavajuća - rezak ukus aronije se odlično slaže sa zapečenim smeđim šećerom koji je na vrhu ovih mafina.





Potrebni sastojci:
  • 70 g neslanog putera
  • 100 g šećera
  • kora od pola limuna
  • 3/4 šolje jogurta ili pavlake
  • 1 poveće jaje
  • 7 g praška za pecivo
  • četvrtina kašikice sode bikarbone
  • četvrtina kašikice soli
  • 195 g brašna
  • 250 g aronije...ili borovnica, svežih ili zamrznutih
  • 3 kašike tamnog šećera


Podgrejati rernu na 190°C.

Istopiti puter i u to umiksati šećer, limunovu koricu, jogurt i jaje.

Umešati sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo dok se dobro ne umešaju, pa u to dodati u brašno i aroniju. ( ovako stvarno piše u originalnom receptu...)

Smesa će biti gusta, kao za kolačiće. Podeliti je u korpice za mafine, pa posuti odgore smeđim šećerom, što izgleda previše, ali daje hrskavu koricu.



Peći dvadesetak minuta, pa proveriti da li treba još. Ostaviti kad se izvadi iz rerne još desetak minuta u modli za mafine, pa izvaditi da se skroz ohlade.







No comments:

Post a Comment