Tuesday, November 8, 2016

kolač sa slatkim krompirom



Danas mi je rođendan. Po ko zna koji već. Jede mi se torta, ali mi se ne pravi... Ona sa suvim smokvama, ili tetka Bojina bela... Obično bi mi mama pravila neku od ovih torti za rođendan, ali ona sad živi daleko, i leči svoj kuk ove jeseni... A i nije baš da sam derište pa da ne mogu bez torte. Napravila sam kolač u silikonskoj modli oblika torte, od one vrste koje mi nikako ove jeseni nije dosta: obično neobičnih. Opet po Cake Keeper Cakes kuvaru...  



                                                                                                                                                 

Potrebni sastojci:


  • šolja pirea od slatkog krompira
  • 1 1/2 šolje brašna
  • 1/2 kašikice sode bikarbone
  • 1/2 kašikice cimeta
  • 1/4 kašikice mlevenog muškatnog oraha
  • 1/4 kašikice soli
  • 1/2 šolje putera
  • 1 1/4 šolje šećera
  • 2 veća jajeta
  • 1/2 šolje kisele pavlake
  • kašikica ekstrakta od vanile




Rernu zagrejati na 190°C. Peći slatki krompir oko sat vremena, pa odmeriti jednu šolju za ovaj kolač, a za ostatak smisliti kuda ćete sa njim. 
Ako sad i nemate, na kraju ovog meseca, nesumnjivo ćete dobiti ideju, jer će se tada završiti ovomesečna kuvarigrica Ajme koliko nas je..., kojoj je tema meseca batat, tj. slatki krompir. Domaćica igrice je Gvozdana, autorka bloga U mom loncu, i njoj šaljem ovaj recept.

Podmazati i pobrašnjaviti modlu za kolač.

Pomešati šolju i po brašna, sa po pola kašikice sode bikarbone i cimeta, i sa po četvrt kašikice soli i mlevenog muškatnog oraha. Prosejati smesu.

Pola šolje omekšalog putera i 5/4 šolja šećera miksati oko 3 minuta mikserom.

Dodavati jedno po jedno jaje i umiksati ga mikserom, pa dodati pola šolje kisele pavlake, kašikicu ekstrakta od vanile i šolju pirea od batata.

U ovu smesu, dodavati mix brašna i začina, pola po pola šolje. Mutiti mikserom na najmanjoj brzini. A na kraju povećati brzinu na srednju i mutiti pola minuta.

Presuti u modlu i peći oko 50 minuta, a može i manje, jer je meni malo jače porumeneo. Proveriti čačkalicom je li pečeno.



Po vađenju iz rerne ostaviti još desetak minuta u modli, pa izvrnuti na žicu da se potpuno ohladi.










6 comments:

  1. Okus batata u kolačima mi još nije poznat pa će o tome moj komentar za sada izostati, ali ti mogu poželjeti sve najljepše za tvoj rođendan!

    ReplyDelete
  2. Hvala puno za rođendansku čestitku! A ukus ko ukus, uvek više zavisi od raspoloženja kuvarice nego od namirnica...

    ReplyDelete
  3. Srećan rodjendan, u zdravlju i veselju napravila još brdo kolača i torti. Recept je odličan.
    Pravila sam slatku pitu od batata i suvih šljiva, odlična je bila. Dopada mi se batat u slatkoj i slanoj varijanti

    ReplyDelete
  4. Srecan rodjendan! Napravila sam i ja nekad kolac sa batatom(po mom receptu) mogu reci da je jedan od najomiljenih, zanimljivo je kako ovaj kolac je ukusan a ukus podseca na biskvi dok niko nije primetio da sadrzi povrce.

    ReplyDelete
  5. Svidja mi se, batat je baš idealan, za slatka i slana jela.
    Kolač je odličan

    ReplyDelete
  6. Hvala za čestitke! Da, stvarno, niko nije primetio da sadrži nešto neobično, ali su primetili da je ukus drugačiji... to je kao kad stavom bundevu u kolač, uvek se dive kako je lep, ali malo ko shvati da je bundeva.

    ReplyDelete