Tuesday, January 24, 2017

savijača - trilogija ukusa: sir, višnje i jabuke



Priča mi mama o mađarskom specijalitetu, koji je jednom jela u Budimu - Kolozsváry rétes. Kažem joj, za čas ćemo nađi recept na netu. Samo, iz nekog ga razloga ipak nema.(Biće da su se pobrkali gradovi, pa je rétes Kalocsai, pa ga zato ne nađosmo lako). Nije mnogo ni važno, ovo je onaj kolač koji je odavno jela, a divno smo se zabavljale praveći našu verziju njenog sećanja, dok napolju veju cigančići (kaže mi mama, a mamama je za verovati, da se ovaj sneg tako zove). 





Našle smo nekoliko recepata, samo što su u svakom uz testa za pitu, dodali i palačinke. To nam se učinilo previše, a i mama se ne seća da je fil bio uvijen u palačinke, nego u kore, pa smo tako i pravile. 

U traganju za ovim receptom, otkrih nanovo jedan sasvim novi svemir, na koji sam zaboravila - pun savijača od svega i svačega... O koliko toga! Nadam se da ću sve uspeti da napravim... i onu od sira sa ananasom, i onu sa makom i višnjama, i onu sa makom i jabukama, i onu sa sirom, jabukama i orasima i sa šljivama i... A tek slane, od krompira, pa kupusa, pa kobasice i hurke!?! Evo izbora, i još, i još... procenite samo može li mu se odoleti...




Savijaču su na naše, a i na mađarsko tlo, doneli nekada Turci, ono kad su nas osvajali. Njima su ostale baklave, mi motamo pite, a malo severnije prave reteše i štrudle. Razna imena, malo drugačija pakovanja, a sve lepši od lepšeg slatkiša.





Potrebni sastojci:


  • kore za pitu
  • 50 ml ulja
  • 4 kašike šećera

  • 300 g višanja bez koštica
  • pakovanje pudinga od vanile
  • 3 kašike šećera

  • 250 g sira
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašike milerama
  • malo naribane korice od limuna

  • 3 jabuke
  • kašikica cimeta
  • šećera po ukusu
  • malo putera
  • sok od limuna




Za fil od višanja, pomeša se prah puding od vanile sa sokom od višanja i šećerom, tako da ne bude grudvica. U to se umešaju višnje.

Sir se izgnječi viljuškom, u njega se umeša šećer, jaje, korica limuna i mileram i dobro promeša.

Jabuke se oljušte i izrendaju, pa pospu limunovim sokom. Otopi se puter, umešaju u njega jabuke i doda se cimet i šećer po ukusu. Malo ih treba izdinstati na laganoj vatri.

Ređa se ovako: kora se premaže mešavinom ulja i vode (može i rastopljenog putera, ili margarina i vode) i pospe ovlaš šećerom, pa preko nje se stavi sledeća i tako se naređa pet kora.

Na prvu se, duž donje ivice, stavi jedan fil, pa se kora umota. Na drugu se stavi, isto duž donje ivice drugi fil, pa se umota. I na treću treći fil, i opet umota.


Uvijene kore sa filovima poređati sad na dno preostale dve kore. Dve staviti jednu pored druge, a treću odgore, pa oprezno uviti jednu debelu savijaču koja objedinjuje tri uvijene kore sa filovima.

Staviti u prethodno podgrejanu rernu i peći dok ne dobije lepu boju.



Ja sam se malo i poigrala, pa sa, jednu složenu savijaču pre pečenja isekla na kriške koje sam stavila u silikonske modne za mafine.




Mogu vam reći da smo bile baš zadovoljne rezultatom. Kad su se ohladili, ovi mafinčići su postali tako ukusni zalogajčići.




ALMÁS-TÚRÓS-MEGGYES PALACSINTÁS RÉTES

    A evo i slike sa sajta sa kog sam uzela recept. Samo je taj kolač pravljen sa palačinkama, koje su uvijene u savijaču.
    Sledeći put kad budem pravila ovo, i u sir i u višnje ću staviti malo griza da bude čvršći fil.

    Ovaj post šaljem Frani, koja piše blog ŽIV - Žlicom i vilicom, a koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... za mesec januar 2017. godine, sa temom: višnje.



5 comments:

  1. Trilogija i to kakva! Fantastičan kolač

    ReplyDelete
  2. Nisam sigurna d akomentari rade. Ja postvaih neki za ovaj lep kolač

    ReplyDelete
  3. Hvala! A ne mogu da verujem da nije poznatiji, tako je lepa ideja, a nije baš popularna.

    ReplyDelete
  4. Predivno draga Kata ...ne znam šta bih izabrala i ovog trena probala! Možda sve! Hvala ti od srca i pamtit ću te kao prvu na blogu!

    ReplyDelete
  5. O hvala za pohvale! Znam taj napad želje da se sve isproba, a sa savijačama i kuglofima, ja ne umem da ga obuzdam, nema ko da ih pojede toliko koliko bih ja mogla da ih napečem.

    ReplyDelete