Sunday, February 26, 2017

kuglof od rikota sira sa pomorandžom



Već dugo nije bilo sunčanih dana, ova se zima baš odužila. Danas sam u, konačno osunčanoj kuhinji, kuvala sa drugaricom koju dugo nisam videla, zapravo skoro cele ove duge zime. Pozdravile smo se sa zimom praveći ovaj kuglof sa pomorandžom. Sad se do sledeće zime neće više kupovati pomorandže.





Potrebni sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • kašikica i po praška za pecivo
  • pola kašikice sode bikarbone
  • kašikica soli
  • 3/4 šolje rastopljenog putera (170 g)
  • šolja i po šećera
  • šolja i po punomasnog rikora sira (stavile smo ella sir i sasvim je lepo ispalo)
  • 3 veća jajeta
  • pola šolje soka od pomorandže
  • kapikica i po ekstrakta od vanile
  • kašikica i po rendane kore od pomorandže (e sad - ovde smo, da bismo izbegle prskanu koru pomorandže, samlele kandiranu koricu pomorandže kupljenu na meru odavno, koja se vremeno osušila i kad sam je samlela mirisala je božanstveno. Izgleda da smo pronašle adekvatnu zamenu za koricu pomorandže.)
a za glazuru:
  • pola šolje marmelade od pomorandže
  • dve kašikice vode






Rerna se zagreje na 160°C, a kalup za kuglof se dobro naulji i pobrašnjavi.

Puter i šećer se dobro izmiksaju dok ne postanu gnjeckavi, za šta treba dobrih 3 minuta miksanja. U to se doda sir i muti dok se dobro ne sjedini.

Potom dodati jaja, sok od pomorandže, ekstrakt vanile i koricu od pomorandže, tj. mleveni pomorandžasti začin koji smo 'patentirale'.

U dobro smešane tečne sastojke, dodati suve, dobro promešati, pa smesu preručiti u modlu za kuglof. Ovo je poveći kuglof. A smesa nije nimalo tečna, zapravo me iznenadilo koliko nije.

Kuglof se peče oko sat vremena, i za to vreme poprilično poraste. Mirisi koji se šire iz rerne poprilično efikasno pospešuju apetit.

Kad je kolač pečen, ostavi se par minuta u kalupu, pa se preruči na rešetku i premaže se glazurom. Glazura se pravi tako što se marmelada i voda podgreju u šerpici i mute dok se dobro ne sjedine.

Bell je donela istinski divan džem od pomorandže, sa parčićima korice u njemu, što je dodatno ukrasilo kuglof.






Ovo je još jedan kolač iz knjige recepata Cake Keeper Cakes, sedamnaesti koji pravim, od sto, koliko ih ima u knjizi i koliko se nadam da ću napraviti.








Ovaj recept šaljem Milici, autorki bloga Menus plaisiris, jer je domaćica ovomesečne kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom: pomorandže.









A evo kako je ovaj kuglof ispao koji mesec posle obajeve ovog bloga:













Na gornjoj slici su kolač sa suvim kajsijama i maslinovim uljem, banana bread i ovaj kolač. Ne zna se koji je bolji...


1 comment:

  1. Kako lepo izgleda a dodatci pomorandža i rikota obećavaju pravo uživanje!

    ReplyDelete