pekarski kraci




Kad u sred Beograda, pred kraj leta, žudiš za morem - napraviš ovaj miks pekarskog krompira i hobotnice i voila - više od ovoga ne može,a bude baš dobro.



Ovo je jedan od recepata Mike Dajmaka, jednog člana dvojca debelih novinara, koji su pisali svoje gurmanske recepte devedesetih godina po svojim knjigama i po poznatim časopisima tog doba.




Već sam pisala o tome da je hobotnica odličan džoker kad se mora spremiti brza večera. Ova današnja je isto džoker - posle viroze koja nam je oduzela prošlu nedelju i, sva je prilika, promeniće i sledeću, duboko zamrznuta i pomalo zaboravljena hobotnica je izronila iz zamrzivača da uleti u današnju pekarsku - morsko - kontinentalnu varijantu.




Potrebni sastojci:


  • 1 kg hobotnice
  • 1 kg krompira
  • 1/2 kg luka
  • par čenova belog luka
  • kašika peršunovog lista
  • sasvim malo bibera
  • par kašika maslinovog ulja 
  • par kašika običnog ulja



Dno vatrostavle posude se naulji, preko ulja se stavi hobotnica, ucelo ili isečena, svejedno je. Luk se iseče na četvrtine i ravnomerno se rasporedi između kraka. Pospe se suvim peršunovim lišćem. Ne soli se, jer je hobotnica već dovoljno slana. Ne treba ni vodu dolivati.




Posuda se stavi u hladnu rernu, koja se navije na 220°C i jelo se krčka oko sat i po. Posle toga se u posudu doda krompir isečen na kriške i sve se vrati u rernu dok krompir ne bude dobro pečen. U zavisnosti od količine krompira i toga koliko se voli slano, potrebno je možda jelo dosoliti. 





1 comment:

Dubravka Belogrlic said...

Lepo da si se vratila pa sa ovako dobrim receptom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...