mrvičasti čokoladni kolač - Chocolate Chip Crumb Cake



Ponovo u radnom stanju! U ime toga jedan ples po kuhinji pred povratak u učionicu - fini kolač, koji se lako pravi, a tako je atraktivnog ukusa. Zavodi zapravo - u testu čokolada sa ukusom pomorandže i ribana korica limuna, preko testa mrvičasti hrskavi sloj putera i šečera i povrh svega kapljice čokolade...








Ovo je šezdeset šesti kolač koji sam napravila po zbirci recepata Cake Keeper Cakes, koju sam iz nekog razloga namerila da napravim celu. Još jedan obično neobični slatkiš. Ponekad se upitam šta mi je zapravo - što idem dalje, zašto ta namera da napravim sve kolače iz ovog kuvara, i što baš iz ovog. neki dan shvatih da me to podseća na ono kad sam učila za kontrolni ili za takmičenje. Ono kad radiš zadatke iz zbirke redom, a kako idu komplikovaniji, sve si ponosniji na svoje znanje i sve su ti zadaci lepši... a i puno naučiš. Uvrnuti fizičar čuči u meni, to svi znaju. Ovo je lepa zbirka kolača, tu nema zbora. I baš svaki koji sam napravila imao je svoj poseban šmek. Da je ostalo na tome da sam napravila nekoliko i ostavila kuvar sa strane, kao stotine drugih koji mi stoje po kući i po fajlovimana kompu - ne bih znala šta propuštam... Opet, radila bih nešto drugo... eto izgubih se u sopstvenoj logici... Nisu mnogo ni važni razlozi - prosto volim da pravim nešto što do sada nisam, a ova knjiga je taman po mojoj meri. A po reakcijama onih koji jedu kolače, biće da je i po njihovoj.





Prvo napraviti mrvice:
  • 1⁄3 šolje brašna
  • 1⁄2 šolje smeđeg šećera
  • 1⁄4 kašikice soli
  • 4 kašike (60 g) hladnog putera iseckanog na kockice
  • 1 kašikica ekstrakta vanile

Umutiti biskvit za kolač:
  • 2 šolje brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1⁄4 kašikice sode bikarbone
  • 1⁄2 kašikice soli
  • 3⁄4 šolje (180 g) putera na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašikica narendane limunove korice
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 3⁄4 šolje mlaćenice, ili mlakog mleka sa kašikicom limuna
  • 1 šolja seckane čokolade - iseckala sam jednu prekrasnu čokoladu koju smo dobili sinoć na poklon. Znate onu sa velikim procentom kakaoa i komadićima kore narandže. Od onih vrsta divnih čokolada koje se otvore i nikada ne pojedu do kraja. Naravno, to je slučaj kod nas - u kući punoj ljubitelja krem mlečnih čokolada.
  • šaka dve čokoladnih kapljica raznih boja
Kapljica od prave čokolade kod nas još uvek nema, ili makar ja nisam videla. Ali su se pojavili dugmići koji liče na čokoladu - u pet boja, i kao ukusa: narandže, jagode, pistaća(!?), crne i bele čokolade. Jedne od njih - bele -  sam stavila pre neku nedelju u jedan kolač i nisu se baš proslavile. Zapravo su se uglavnom istopile... Ali ovde je nekako bilo primereno išarati kolač po vrhu... 





Prvo se naprave mrvice:

1. Podgrejati rernu na 175ºC. Podmazati modlu za kolač. Dobro bi bilo koristiti onu modlu kojoj se ivica skida na klips. Ovaj sam put uzela onu u obliku srca. Postavila sam je peki papirom i po dnu i po ivicama. 

2. Pomešati brašno, smeđi šećer i so. Dodati hladan puter i ekstrakt vanile i prstima mesiti dok se ne dobiju velike mrvice. Staviti u frižider do upotrebe.

Napraviti sad smesu za kolač:

Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so i prosejati ih.

Puter i šećer miksati dok ne postanu penasti, pa dodati jedno po jedno jaje, koricu limuna i ekstrakt vanile.

Dodavati sad ovim redom u smesu sa jajima, trećinu brašna, pola mlaćenice, drugu prećinu brašna, ostatak mlaćenice, pa ostatak brašna. Na kraju sve miksati minut velikom brzinom, da se dobro sve sjedini. Umešati šolju sitno seckane čokolade.

Izručiti ovu smesu u podmazan pleh i malo poravnati odgore. Posuti ujednačeno po površini mrvicama protisnutim kroz prste. Slobodno ostaviti veće mrvice.

Kolač peći dok čačkalica ne potvrdi da je gotov. Trebaće oko sat vremena. Po vađenju iz rerne posuti čokoladnim kapljicama. Ostaviti da se hladi desetak minuta, pa otpustiti ivicu modle. Pažljivo odlepiti kolač od dna modle i ostaviti ga da se ohladi potpuno, pa ga seći i poslužiti.







For the streusel:
  • 1⁄3 cup unbleached all-purpose flour
  • 1⁄2 cup packed light brown sugar
  • 1⁄4 teaspoon salt
  • 4 tablespoons (1⁄2 stick) unsalted butter, chilled and cut into pieces
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

For the cake:
  • 2 cups unbleached all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1⁄4 teaspoon baking soda
  • 1⁄2 teaspoon salt
  • 3⁄4 cup (1 1⁄2 sticks) unsalted butter, at room temperature
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon grated lemon zest
  • 2 teaspoons pure vanilla extract
  • 3⁄4 cup buttermilk
  • 1 3⁄4 cups mini chocolate chips









Make the streusel:

1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 9-inch round springform pan.

2. Combine the flour, brown sugar, and salt in a large mixing bowl. Add the butter and vanilla and work the mixture between your fingers to form large crumbs. Transfer to a smaller bowl and refrigerate until ready to use.

Make the cake:

1. Combine the flour, baking powder, baking soda, and salt in a medium mixing bowl.

2. Combine the butter and granulated sugar in the large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed until fluffy, scraping down the sides of the bowl as necessary. With the mixer on low, add the eggs, lemon zest, and vanilla.

3. With the mixer on low, add 1⁄3 of the flour mixture and then 1⁄2 of the buttermilk, scraping down the sides of the bowl after each addition. Repeat, alternating flour and buttermilk and ending with flour. Stir in 1 cup of the chocolate chips.

4. Scrape the batter into the prepared pan and smooth into an even layer with a spatula.

5. Squeeze the streusel through your fingers and onto the batter, distributing it evenly over the cake and making some large crumbs.

6. Bake the cake until it is golden and a toothpick inserted in the center comes out clean, 55 to 60 minutes. Sprinkle the remaining 3⁄4 cup chocolate chips over the top of the hot cake. Let the cake cool in the pan on a wire rack for 10 minutes. Release the sides of the pan and use a large spatula to slide the cake from the pan bottom to a wire rack. Cool completely, cut into wedges, and serve.

7. Store uneaten cake in a cake keeper or wrap in plastic and store at room temperature for up to 2 days.



This is sixty-sixth cake from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, on my blog. This is the cookbook that I find out thanks to Joyce's food blog named Kitchen FlavoursI'm linking this post with Cookbook Countdown #24 hosted by Kitchen Flavours and Emily's Cooking (Makan2) Foray.










Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...