kuglof od palente sa višnjama i marcipanom



Marcipan, palenta i višnje u jednom zalogaju - kako to objasniti? Suptilna aroma marcipana u, od palente, rastresito robusnom testu hrskave korice i višnje koje osvežavaju svojim kiselkastim ukusom... ili... samo da kažem - odličan!


suve paprike punjene sojom



Nekada smo ovo jelo pravile češće - mama i ja. Mama češće nego ja. Češće svom zetu nego meni. Ove paprike sam kupila toliko davno da me i sramota da kažem koliko. Dočekale su da zamolim mamu da mi ih napravi za skrobni dan un-dijete. Dakle - gost na blogu: moja mama.

Ovo je jelo koje je ona smislila, i pravila nebrojeno puno puta.


savijača - trilogija ukusa: sir, višnje i jabuke



Priča mi mama o mađarskom specijalitetu, koji je jednom jela u Budimu - Kolozsváry rétes. Kažem joj, za čas ćemo nađi recept na netu. Samo, iz nekog ga razloga ipak nema.(Biće da su se pobrkali gradovi, pa je rétes Kalocsai, pa ga zato ne nađosmo lako). Nije mnogo ni važno, ovo je onaj kolač koji je odavno jela, a divno smo se zabavljale praveći našu verziju njenog sećanja, dok napolju veju cigančići (kaže mi mama, a mamama je za verovati, da se ovaj sneg tako zove). 



torta Anitine mame



Na receptu koji sam dobila piše: Srneća leđa. Možda ovo i jeste neka varijanta tog kolača, ne znam. Ono što znam sigurno je da je torta od onih jačih orašasto-čokoladastih, pravih zimskih. A recept sam dobila od jedne mame, koja ju je pravila za ćerkin rođendan, baš kao i ja neki dan...


krompir sa pečurkama i pivom


Pobeže mi vreme od Božića, ne stigoh da objavim ovaj prilog - od krompira i šampinjona, sastojaka koje uvek imamo i koje svi vole. Samo malo drugačiji - sa malo piva. Tek da ne bude uvek isto na stolu. Prijao je uz pečenu ćurku, a pravi se vrlo lako.


krompir u gusanom tiganju



Jedan običan krompirasti prilog, sasvim malo robusnije upakovan za svečanu Božićnu trpezu. Treba li naglašavati da je prvi smazan?


kinder torta




Godina počela pljuskom želja. Jesam li oduvek to želela? Jesam. Sad mi nema druge nego da se poigra(va)m sa šerpama i loncima i da ih ispunim - i želje, i lonce. I da uživam! Posle zanosne čorbe od pečuraka, proverene lazanje, evo i treće želje: kinder torta. What? Where is that coming from? Šta sad? Srećom, oko nas sveznajući pomoćnik - internet...


gratinirani karfiol i prokelj sa orasima



Evo jednog nežnog priloga, pri tom i bezglutenskog - umesto prezli u njemu mleveni orasi. Ovog Božića, jako je lepo dopunio pečenu ćur(k)etinu. A tek touch of žalfije koja se doda dok se prži luk...


štapići sa maslinama i još ponečim



Valjalo bi nešto umesiti u Božićno jutro, zna se. Ovi štapići sa maslinama mi neki dan zapali za oko na netu. Samo... neki ovde, meni dragi, ne vole masline. Pa dupliramo meru i pravimo još jedne, uz masline sa ruzmarinom - orasi i origano će se šepuriti na Božićnom stolu, u Žaklininim kućicama.


valdorf & valdorf sa dodatkom



Ti u sve trpaš suve šljive - kaže mi dete. Ok, onda ćemo ovako - pola obično, pola sa utrpanim šljivama. Kad čeljad nije besna, kuća nije tesna... ispade odličan prilog (-dva)za Božićnu trpezu. Ili ipak nećemo sa šljivama... jer ih nemamo (ne mogu da verujem). Brusnice onda.


proverena lazanja



Jedno od čuvenih Ne znam šta da kuvaš, svejedno je, skuvaj šta se tebi jede, neki dan iznebuha se pretvorilo u LAZANJU! U sred supermarketa srećom, tako da sam istog časa kupila sastojke. Prilika kad je želja iskazana nedvosmisleno jasno, se ne propušta! Samo, avaj, ovo nisam spremala skoro nikad. Sećam se nekada davno, jednom, napravih jednu i to je to. Pojelo se i zaboravilo. Mislim da lazanju sa mesom...


zanosna čorba od pečuraka



Retki, ali baš retki budu momenti kad, na moje večno nanovo postavljano pitanje 'ne znam', 'nije važno', 'svejedno' ili samo sleganje ramenima bude zamenjeno imenom jela. Retki i dragoceni. I pomalo razočaravajući kad se to ime ponavlja... 'čorbu od pečuraka'...


kasata torta



Još jedna poslastice iz osamdesetih. Puding, grožđice u rumu, grilijaž i žele kocke - tako smo nekada jeli, a zbog blaženog neznanja nije nas grizla savest što je nezdravo. Nisu smetali ni margarin ni šlag iz kesice. Ovu tortu mi je pravila mama tada često. Moja je deca nisu zavolela, pa recept čuči zaboravljen. Želja za njom bocka me već neko vreme - pa evo, prvih dana Nove, dana punih razbibrige i ugađanja sebi, odjezdih na torti u davne ukuse i poneku uspomenu.


musaka za zaljubljene



Musaka od povrća sa sirom, savršen prilog praznične trpeze, ime je dobila jer su autori racepta, objavljenog u knjizi Sočni kuvar dva debela novinaraMihajlo Mika Dajmak i Miloš Miša Lazić, smatrali da je neophodno biti zaljubljen da bi se ovoliko petljalo oko jednog jela.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...