Saturday, March 10, 2018

kuglof sa kestenom i belom čokoladom - Chestnut Cream Bundt Cake With Chocolate Chips



Maleni slasni kuglof, koji se topi u ustima. Za sve one koji vole kesten i belu čokoladu, a i za one koji nisu znali da vole. Oni koji su ga probali, bili su oduševljeni. Dakle, pronašla sam još jedan slatkiš koji se smućka očas posla (pravila sam ga preumorna posle posla), divno miriše i otapa se na nepcu - malo li je?



Imala sam pola kile mlevenog kestena u zamrzivaču, kupljenog nekom prilikom u prodavnici zdrave hrane, više se ne sećam u koju svrhu. Ovaj recept traži zaslađen kesten, neki od onih koji se kupuje u konzervama u Americi. Pretpostavljam da bi naš kesten pire mogao da se upotrebi. 

Ja sam zasladila kesten sama, po receptu: na 200g mlevenog kestena sam stavila četvrt šolje šećera, tri četvrt šolje vode i kašikicu ekstrakta vanile. To sam kratko prokuvala da se šećer otopi.


  • 4 jajeta
  • 500 g zaslađenog kestena
  • 80 g putera
  • 55 g (1/2 šolje) brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g (1/3 šolje) čokoladnih kapljica
  • rastopljena čokolada za premazivanje



Rernu naviti na 180°C.

Namastiti i pobrašnjaviti mali kalup za kuglof, onaj zapremine manje od jednog litra.

Umutiti dobro 4 belanca, dok sneg ne postane čvrst.

U drugoj posudi umutiti žumanca sa zaslađenim kestenom i puterom. U ovo umešati brašno prosejano sa praškom za pecivo i solju.

Sjediniti smesu sa žumancima i ulupana belanca, sa najmenje pokreta da belanca ne izgube puno na volumenu.

Umešati čokoladne kapljice.
Presuti smesu u kalup i peći oko 45 minuta.

Proveriti čačkalicom je li smesa ispečena, pa kad jeste, izvaditi iz rerne i ostaviti kuglof desetak minuta u kalupu da se prohladi, pa prevrnuti na rešetku da se ohladi do kraja.

U originalnom receptu, kuglof su posuli prah šećerom, ja sam se odlučila da ga premažem mešavinom istopljene crne i bele čokolade sa malo putera.



  • 4 eggs, separated
  • 500 g (18 oz) sweetened chestnut cream
  • 80 g (1/3 cup) unsalted butter, softened
  • 55 g (1/2 cup) plain flour, sifted
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch of fine sea salt
  • 50 g (1/3 cup) dark chocolate chips
  • icing sugar, for dusting






Preheat the oven to 180°C (350°F).
Whisk the egg whites until stiff peaks form.
In a separate bowl, beat together the egg yolks, sweetened chestnut cream, and butter.
Gently mix the flour, baking powder and salt.
Gently fold through the egg whites, a few large spoonfuls at a time, through the cake batter. Take care not to lose too much air.
Once all of the egg whites have been added to the cake batter, gently fold in the chocolate chips.
Grease a small Bundt tin with butter or a non-stick baking spray, and dust with flour. Tip the Bundt cake over the sink and shake out any excess flour. (Note: I used a Bundt tin with 750 ml / 3 cup capacity).
Pour the batter into the cake tin and bake for 40-50 minutes, or until a skewer inserted in the middle comes out clean.
Leave the cake to cool on a wire rack for about 15 minutes before gently removing the cake from the tin.

Leave the cake to cool completely on a wire rack. Dust with icing sugar before serving.




1 comment:

  1. I love love your bundt pan! The cake looks amazing!!

    ReplyDelete