krompir sa spanaćem i pečurkama


Kad dosadi običan krompir, i obične pečurke i uobičajeni način pripreme spanaća - može se uraditi ovo: spakovati 3 u 1. Ispadne odličan prilog uz meso. Ili prosto obrok za sebe. Isto baš dobar.




Potrebni sastojci:

  • 900 g krompira, isečenog na kockice
  • 90 ml ulja
  • 25 g suvih vrganja
  • 2 luka
  • 450 g pečuraka po izboru
  • 400 g svežeg spanaća, očišćenog od stabljika i iseckanog
  • 6 čenova belog luka
  • 30 ml mlevenog paradajz pelata
  • 60 ml mlevenog sušenog paradajza
  • 10 ml seckanog svežeg timijana - nisam imala pa sam stavila suvi
  • 300 ml belog vina
  • 300 ml bujona od povrća
  • 300 ml pavlake za kuvanje
  • 175 g punomasnog sira, narendanog
  • 75 g Parmezana
  • so i biber po ukusu
  • 2 jajeta
  • 300 ml grčkog jogurta
  • svež peršunov list za ukrašavanje




Krompir iseći na kockice i propržiti na 60 ml ulja dok ne dobije rumenu opnu. Ubaciti u vatrostalnu posusu i u prethodno podgrajanoj rerni na 200°C oko 40 minuta da dobro porumene.

U međuvremenu, natopiti dobro vrganje u toploj vodi, pa ih iscediti i iseckati.

Grubo iseći luk, spanać i pečurke.

30 ml ulja ugrejati u baš velikom tiganju, pa u njemu desetak minuta pržiti luk.





U uprženi luk dodati pečurke i beli luk i dinstati oko 5 minuta.

Umešati obe vrste mlevenog paradajza, vrganje, timijan i belo vino.

Pustiti da uzvri i kuvati oko 2 manuta.

Uliti bujon i pavlaku za kuvanje, pustiti da baci ključ, smanjiti malo vatru i pustiti da se kuva oko 20 minuta, dok se količina tečnosti ne smanji vidno  i sadržaj činije ne zgusne.




Prebaciti ovako kuvanu mešavinu sa pečurkama u vatrostalnu posudu. Umešati krompir, spanać, mleveni tvrdi sir i pola pripremljene količine Parmezana.

Peći na 200°C oko pola sata.

Posuti svežim peršunovim listom.











1 komentar:

  1. Volim kad je krompir pripremljen na poseban nacin. Milsim d aje i krajnje vrem da dobije mesto koje zasluzuje. Divam recept

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...