musaka sa karfiolom i brokolijem


O ovom jelu su uvek oprečna mišljenja - meni se prosto topi u ustima i pojedem u cugu pola tepsije, a ima i onih koji prođu mimo njega, na veliku sreću one ješne mene, a na ne baš radost one koja bi volela da uživa u bogatstvu svog ormara.




Potrebni sastojci:


  • pola kile mlevenog mesa
  • 2 luka
  • pola kile karfiola
  • pola kile brokolija
  • 2 jajeta
  • gustin, 1 kašika
  • sojino mleko
  • začini po ukusu
  • nekoliko kašika ulja

Luk se sitno isecka i dobro prodinsta, pa se na njemu dinsta meso, tek da prestane da bude crveno. Ovog puta je meso bilo krupnije mleveno i ja ga volim baš tako. Bude kao da grizem mini ćuftice među brokolijem. Začiniti meso po ukusu i posoliti malo jače, jer povrće ne solimo.
Ređa se red povrća, red mesa, po volji. Mi koristimo zamrznuti karfiol i brokoli. Ako nije zamrznut, treba ga blago skuvati, tek da odmekne, pre ređanja u musaku.
Ovako poređana musaka se prvo oko pola sata zapeče u ne previše vrućoj rerni da se ukusi prožmu.
Gustin se razmuti u oko decilitar hladne vode, a sojino mleko se zamuti u malo mlake vode. To se smuti sa jajima i prelije preko mesa i povrća. Sve se zapeče još oko 15 minuta.
Pošto koristimo sojino mleko koje u sebi ima kukuruznog slada, ovo jelo malo sladi, što ja baš volim. Naravno da može da se koristi i obično mleko, a može i kisela pavlaka ili pavlaka za kuvanje.






1 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...