kuglof od krušaka - Fresh Pear Bundt Cake with Creamy Vanilla Glaze


U prošli utorak se održalo još jedno NLP popodne u mom potkrovlju na Bežanijskoj kosi, uz kuglof i sjajnu ekipu željnu pomaka u životu - neki put stvarno čoveku ne treba više. Dva NLP trenera, jedan NLP master i ostatak klape, družili su se uz novu NLP tehniku deenergizovanja nelepih sećanja, i uz pregršt nekih starih krugova izvrsnosti... Bilo je to jedno divno kasno letnje popodne.



Ovo je jedan poveći kuglof savršen kao jesenji kolač, jer su za njega potrebne sveže kruške. Neke lepe na oko sam kupila na pijaci, samo mi nisu bile dovoljno slatke. Inače mi kruške retko preostanu za kolače.



Potrebni sastojci:
  • 3 šolje brašna
  • 1½ šolja smeđeg šećera
  • 2 kašikice cimeta
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • ½ kašikice soli
  • ½ kašikice mlevenog đumbira
  • ⅛ kašikice mlevenog kardamoma
  • 3 velika jajeta
  • 1¼ šolje kokosovog ulja
  • 1½ šolja oljuštenih i samlevenih krušaka
  • 1½ šolja oljuštenih krušaka iseckanih na kockice - oko 4 kruške 
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 kašikica rendane kore pomorandže

Preliv od vanile - potrebni sastojci:
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ⅓ šolje slake pavlake
  • 4 kašike putera
  • ½ kašikice ekstrakta vanile
  • ⅛ kašikice soli
  • ¾ šolje prosejanog prah šećera

Rernu podgrejati na 180°C. podmazati i pobrašnjaviti veći kalup za kuglof.
U veću posudu prosejati brašno, sodu bikarbonu, so, cimet, đumbir i kardamom.
Jaja dobro ulupati sa šećerom.
Dodavati postepeno u taj miks ulje, mlevene kruške i brašno, da se sve dobro sjedini. Umešati vanilu, koricu pomorandže i na kraju seckane kruške.
Uliti u kalup i peći oko sat vremena. Po vađenju iz rerne pustiti da se ohladi u kalupu desetak minuta, pa izvrnuti na rešetku da se potpuno ohladi.
U manju šerpicu staviti šećer, slatku pavlaku, puter, ekstrakt vanile i so i grejati do vrenja na umerenoj vatri, sve vreme mešajući.. skloniti sa vatre i pustiti da se ohladu skroz, pa postepeno umešati prah šećer. Preliti preko ohlađenog kolača.

Ingredients
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1½ cups firmly packed light brown sugar
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon kosher salt
  • ½ teaspoon ground ginger
  • ⅛ teaspoon ground cardamom
  • 3 large eggs, lightly beaten
  • 1¼ cups canola oil
  • 1½ cups peeled and grated pear
  • 1½ cups (1-inch cubes) peeled pear (about 4 ripe pears)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon orange zest
  • Creamy Vanilla Glaze (recipe follows)


Instructions
Preheat oven to 325°. Spray a 15-cup Bundt pan with nonstick baking spray with flour. Set aside.
In a large bowl, combine flour, sugar, cinnamon, baking soda, salt, ginger, and cardamom. Make a well in dry ingredients; add eggs, whisking to combine. Gradually stir in canola oil. Fold in pear, vanilla, and orange zest; continue stirring until well combined. Pour batter into prepared pan, smoothing top with an offset spatula.
Bake for 1 hour and 15 minutes or until a wooden pick inserted near the centre of the cake comes out clean. Let cake cool in pan on a wire rack for 20 minutes. Invert cake onto rack, and let cool completely. Drizzle with Creamy Vanilla Glaze, if desired.



Creamy Vanilla Glaze

Ingredients
  • ½ cup firmly packed light brown sugar
  • ⅓ cup heavy whipping cream
  • 4 tablespoons unsalted butter
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • ⅛ teaspoon salt
  • ¾ cup confectioners’ sugar, sifted
In a small saucepan, bring brown sugar, cream, butter, vanilla, and salt to a boil over medium-high heat. Cook, whisking constantly, for 1 minute. Remove from heat, and let cool completely. Gradually whisk in confectioners’ sugar. Pour glaze over cooled cake.


Recept sam pronašla na sajtu Taste of the South.




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...