Sunday, September 16, 2018

topla krompir salata sa sočivom - Warm Lentil and Potato Salad




Od jutros sam baš bila vredna - što se u mom slučaju, ove jeseni čita: Uživala sam! Čistila sam baštu od lišća i mačijih poslova, zalivala i sve vreme bila iskreno zahvalna što u sred Beograda imam svoju oazu mira. Dobro, zbog posedovanja izvesne količine mozga u funkciji, moram priznati, na mahove i zabrinuta (kad zalivate baštu, a niste drugim nečim zaposlili mozak, naprimer turili neke slušalice u uši, hoće ovo da napadne). Nekako mi se čini nisu pohapšene sve babe, pa se i dalje osećam podosta nesigurno.





Srećom lokalni bukadžija od jutros ko kanda nije kod kuće, pa sam sa te stane bila mirna. Čak sam razmenila i nekoliko lepih reči sa komšijama, onako u prolazu, što obično ne radimo, jer pomenuti brđanin deluje na ljude tako da pognu glavu i brže bolje šmugnu kuda su krenuli, ako i moraju ovuda da prođu... 




Pa sam onda shvatila da nam dolazi jesen. Zapravo su mi promrzle noge tu činjenicu naglasile - i tako ušuškana, pronašla sam idealan recept za današnji ručak. Od kako smo dominantno veganski raspoloženi - što se prekida mojim povremenim begom u mlečni svet (mesare su nešto prestale da me privlače, što jeste čudno i pitam se dokle će trajati)- sočivo je namirnica koje ne umemo da se zasitimo. Kod moje omiljene blogerke Deb, koja piše Smitten Kitchen, pronađoh recept zbog kog ne moram u nabavku - što je takođe doprinelo izboru današnjeg menija... i eto...






Potrebni sastojci:


  • 2 veća luka, jedan polovljen, jedna isečen na sitno
  • 4 grančice timijana
  • 1 manji lorber
  • 1 šolja sočiva - pomešala sam zeleno i narandžasto
  • biber i so po ukusu
  • pola kile krompira
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 do 2 čena belog luka 
  • 1 kašika senfa
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašikice kapara
  • 2 kašikice sitno seckanih kiselih krastavaca - e ovo nisam imala pa sam stavila ukiseljen mini kukuruz
  • 1 to 2 mlada luka, sitno iseckana - i bez ovog je prošao recept, mada verujem da dodaje na slasti, već baš ukusnog jela
  • veza peršunovog lista


Skuvati sočivo: Prebrati i proprati sočivo. Staviti ga u osrednje veliku šerpicu sa polovljenim lukom, lorberom i grančicama timijana, malo posoliti i doliti 1 l vode. Krčkati na osrednje jakoj vatri oko pola sata, dok ne odmekne, a ne razmekša se skroz. Procediti i držati na toplom. Luk, timijan i lorber baciti.
U međuvremenu, skuvati krompir: Oljuštiti krompir i preliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. za petnaestak minuta bi trebao biti skuvan. Procediti i ostaviti na toplom.
Napraviti dresing: Sitno seckani luk pomešati sa sirćetom i ostaviti jedno pet minuta tako. Usitnjeni beli luk pomešati dobro sa senfom, prstohvatom soli, malo bibera i maslinovim uljem. Umešati u to seckane kapare,  krastavčiće i mladi luk.
Sklopi sve to u salatu: krompir iseći na kriške i usuti u posudu za serviranje. Dodati sočivo, preliv i skoro sav seckani peršun. Dosoliti i pobiberiti po ukusu. Posuti ostatak peršuna po salati.







  • 2 large shallots, 1 halved, 1 finely diced,
  • 4 sprigs of thyme
  • 1 small bay leaf
  • 1 cup dry small green lentils (see Note up top for varieties)
  • 1 small bay leaf
  • Salt and pepper
  • 1 pound fingerling potatoes
  • 2 tablespoons red wine vinegar
  • 1 to 2 garlic cloves, minced or smashed to a paste (I use less)
  • 1 tablespoon smooth Dijon mustard
  • 1/4 cup of your favourite olive oil
  • 2 teaspoons capers, rinsed if salted, drained if brined, and roughly chopped
  • 2 tablespoons cornichons or other sour gherkins, roughly chopped
  • 1 to 2 scallions, thinly sliced
  • 1/2 cup chopped flat leaf parsley



Cook lentils: Pick over and rinse lentils. Place them in a small/medium saucepan with the halved shallot, thyme branches, bay leaf, some salt and 4 cups of water. Simmer the lentils over medium heat for 25 to 30 minutes, until firm-tender. Drain (discarding shallot, thyme and bay leaf) and keep warm.
Meanwhile, cook potatoes: In a separate saucepan, cover potatoes with 1 to 2 inches cold water. Set timer for 15 minutes, then bring potatoes to a simmer. When the timer rings, they should be easily pierced with a toothpick or knife. Drain and keep warm.



Make the dressing: Place the chopped shallot and red wine vinegar in the bottom of a small bowl and let sit for 5 minutes. Whisk in minced garlic, dijon, a pinch of salt, a few grinds of black pepper and olive oil. Stir in chopped capers, cornichon and scallions.
Assemble salad: Slice potatoes into 1/2-inch segments and place in serving bowl. Add lentils, dressing and all but 1 tablespoon parsley and combine. Adjust seasoning with additional salt and pepper if needed. Scatter salad with remaining parsley.




Serve alone, with a soft-cooked egg on top, or as a side to a larger roast, chop or sausages. Reheat as needed. If you plan to make this at the outset of several meals and would like to eat it warm, I’d keep the dressing separate, warming only the lentils and potatoes and stirring in the cold dressing to taste.






No comments:

Post a Comment