Imam taj neki kuvar iz '87: Salate, autora Serafimović Dragana. U ta vremena su se salate sa majonezom smatrale zdravom ishranom. Zapravo imamo i mama i ja po primerak, trebao je svakoj jer smo ga toliko često koristile.
Odavno nisam ništa o njemu spremala, a kako je ovo neki period u kome se konačno sećam lepog koje mi se dešavalo u nekom prethodnom periodu života, setih se i tih silnih žurki u kući, na kojima sam posluživala obavezno neku od salata iz ovog kuvara. Pa tako neki dan, za svoju rođendansku žurk(ic)u napravih i ovu veoma osvežavajuću salatu, pomalo neuobičajenih sastojaka za salatu sa majonezom.
Potrebne namirnice:
- srednja glavica kelja
- 3 - 4 parčeta marinirane paprike
- 400g praške šunke (po originalnom receptu), ali sam ja stavila toliko pikantne polusuve domaće kobasice
- 4 paradajza
- 2 kesice majoneza
- čaša kisele pavlake
- pola kašikice šećera
- so i biber po ukusu
Glavicu kelja dobro oprati, iseći na četvrtine, pa prokuvati u slanoj vodi.
Paradajz popariti, može i u toj vodi u kojoj se kuva kelj, skinuti mu ljusku, odstraniti semenke i naseći na štapiće.
Paprike iseći na rezance.
Kelj dobro procediti, pa iseći na rezance.
Majonez, pavlaku, šećer i začine promešati, pa umešati u povrće.
Salatu dobro rashladiti pre posluženja. Odlično ide uz Bilbijinu pitu sa mesom.
No comments:
Post a Comment