Saturday, July 16, 2016

lujzin kolač sa jabukama i sirom



Kolač italijanske kuvarice i baštovanke na koji sam naletela neki dan na netu. Jednostavan je za pripremu, primereno vrelom letnjem jutru u kom sam ga spravljala. A reakcija na njega je bila iznenađujuće dobra. Ispade da liči na mafine koje smo jeli nekada na nekim putovanjima, kad mafini kod nas nisu još bili odomaćeni.







Potrebni sastojci:

  • 9 kašika putera
  • 1 šolja plus još 2 kašike šećera
  • 3 jajeta
  • 1 1/4 šolje brašna
  • prstohvat soli
  • 1 šolja mladog sira
  • korica od jednog limuna
  • kašikica praška za pecivo
  • 1 jabuka, oljuštena i narendana



Rernu ugrejati na 200°C.

Namazati puterom i posuti brašnom okruglu tepsiju.

Puter i sećer dobro izmešati mikserom, pa u to dodati jedno po jedno jaje, muteći najmanjom brzinom.

Polako dodavati brašno, so, sir, koricu limuna i jabuke.

Preručiti mešavinu u tepsiju, malo poravnati odgore i peći oko pola sata, dok kolač ne počne da se odvaja od zidova tepsije i ne porumeni odgore.

Kad se izvadi iz rerne, ostavi se malo u tepsiji da se prohladi, pa se prevrne na rešetku i tako pusti da se ohladi skroz.

Pre posluženja, posuti prah šećerom.




U originalnom receptu piše da treba staviti tri velika jajeta. Pa sam ja stavila 4, računajući da imam mala jaja. Nisam trebala dodavati to jaje, kolač je mrvicu ispao gnjeckaviji nego što bi trebalo. 





No comments:

Post a Comment