Monday, July 18, 2016

zabavna pita od sira i nektarina, sa omaškom...




Danas smo se baš zabavljale! Ksenija i ja smo pravile pitu. Po receptu za pitu sa borovnicama sa izvrsnog bloga Od slatkog slađe. Samo smo stavile seckane nektarine... i malo suvih borovnica.




Nisam do sada nikada pravila ovo prhko testo. Bilo je zabavno praviti ga, oblikovalo se mnogo lakše nego što sam očekivala... sve dok ga nismo malkice... dobro, malo malkice više prepekle... pa sad uživamo u sredini... a okrajke-ugarke guramo u kraj tanjira.

Potrebni sastojci:

za testo

  • 350 g oštrog brašna
  • 50 g šećera
  • 170 g putera
  • 2 žumanca
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 vanil šećer
  • pola praška za pecivo

za nadev

  • 300 g sira
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 vanil šećer
  • 100 g šećera u prahu
  •  2 kašike oštrog brašna
  • 250 g seckanih nektarina
  • 50 g suvih borovnica, natopljenih u malo vina



Žumance, sećer i puter umešati, pa dodati brašno, prašak za pecivo i kiselu pavlaku. Umešeno testo obmotati folijom, pa staviti u frižider pola sata.

Sve sastojke za nadev umutiti mikserom.




Kalup prečnika 28 cm, namastiti puterom i posuti brašnom.

Polovinu testa razviti na debljinu od oko pola cm, namotati na oklagiju i prebaciti u kalup. Sledeći put ćemo svakako biti veštije, ali da je zabavno, jeste.

Preko tersta preliti nadev, malo poravnati, pa preko njega posuti voće.

Onda počinje igra... od ostatka testa vaditi oblike po želji (mi smo se igrale zvezdicama i srculencima).




Pekle smo u rerni zagrejanoj na 200°C, prvih 20 minuta prekriveno peki papirom, a drugih 20 minuta otkriveno. E, pa sledeći put ćemo je peći kraće, sigurno.




Testo je pomalo neutralnog ukusa, čini se biva sve mekše kako vreme prolazi. Mnogo je prhkije od testa za tartove, pomalo liči ukusom na ono iz lenje pite. 















.

2 comments:

  1. Bitno da je bilo zabavno i da se dio pite može iskoristiti.

    ReplyDelete
  2. Da, bilo je fest zabavno, otkrila sam koji kulinarski talenat imam u kući, a i ona je toliko ponosna na sebe. A pita je sutradan još bolja.

    ReplyDelete