Friday, February 9, 2018

sočni kuglof sa rumom i suvim grožđem - Rum and Raisin Bundt Cake


Ovaj je kolač pobrao mnoge pohvale na proslavi drugog rođendana Lidijine škole mjuzikla EUDVEN, a i mojoj se deci jako svideo. To je kolač čiji ukus, nas starije, instant katapultira u neke drage sedamdesete u kojima smo na žurkama pili rum kolu - prvo alkoholno piće koje su nam dozvoljavali roditelji (za one koji nemaju pojma o čemu pričam - u flašicu koka kole staviš malo ruma i voilà). To su bila vremena u kojima roditelji diljem Planete nisu ni slutili da će cigare koje puše i alkohol koji nam dozvoljavaju ponekad, biti jednog dana anatemisani i proglašavani opasnim ignorantnim prostaklukom. Tada su se kolači sa rumom davali deci, bez razmišljanja. Nije da se baš slažem, samo se prisećam kako je bilo, sa nostalgijom za vremenom svog detinjstva. Miris i ukus ruma iz kolača i dim cigare u dnevnoj sobi, sećanja su na vikende tokom moje osnovne škole, to je nešto što ne može da se promeni.




Recept je od svetski poznate face - Jotama Otolengija (Yotam Ottolenghi), objavljen na sajtu The Guardian. Ni tamo nije posebno fotogeničan - ovo je jedan od onih kolača za koji niko ne primeti kako izgleda, jer se miris širi oko njega i pleni. Krene vam voda na usta odmah.

Ono što preporučujem je da se recept dobro pročita, što nije bio moj slučaj. Tako sam previdela deo u kome se suvo grožđe natapa u rumu preko noći. Natapala sam grožđice svega sat dva i tako sam ih stavila. Nije mi to bilo dosta nepromišljenosti, već mi je bilo žao da bacim ostatak ruma, pa sam ga umešala u testo. I još sam procenila da su jaja koja imam mala, pa sam stavila tri... Ok, napravila sam osnovnu grešku - neprecizno odmeravanje sastojaka i ozbiljno umanjila količinu poštovanja prema autoru recepta, za šta se ponizno izvinjavam. Posebno zbog toga što to nije uspelo da umanji slasnost ovog kuglofa. A izgled jeste unekoliko narušen. Kako su moje grožđice bile teže od onog kako je idealno, a tešto ređe, one su pri pečenju pale na dno kolača, tj. skupljene su bile pri vrhu kuglofa. Ukusu nije smetalo, a nije niko ni primetio, jer, ponavljam ovaj kolač ne stignete da pogledate - prosto ga gutate. 

Ipak, natopite suvo grožđe preko noći.




Potrebni sastojci:
  • 200 g suvog grožđa
  • 120 ml ruma
  • 300 g brašna, plus još malo za posipanje kalupa 
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • ½ kašikice cimeta
  • ¼ kašikice soli
  • 250 g putera, ostavljenog da se ugreje na sobnu temperaturu, plus još koliko treba da se namasti kalup
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 kašikica ekstrakta vanile 
  • 2 veća jajeta
  • 200 g kisele pavlake

... a za karamel rum preliv:


  • 60 g putera
  • 80 g smećeg šečera
  • 3 kašike mleka
  • 1 kašika ruma
  • 100 g prosejanog šećera u prahu

... dakle, da ponovimo važan korak: Dan ranije potopite suvo grožđe u rum. Kad god prođete pored tegle, dobro je protresite, to je savet autora.
I tek sledećeg dana ste spremni za dalje: zagrejte rernu na 190°C. Podmažite i pobrašnjavite kalup za kuglof - trebaće vam onaj poveći, prečnika 23 cm.
Prosejte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom i solju.

Puter, šećer i ekstrakt vanile dobro ulupajte mikserom, dok ne postanu penasti. 

Dodati jaje, jedno po jedno i dobro umutiti. Zatim dodavati na smenu: smešu brašna i kiselu pavlaku. Početi i završiti sa brašnom.To sprečava urušavanje kolača pri pečenju.

Konačno, dodati grožđice potopljene u rum i preostali rum, ako preostane išta, jer je moje suvo grožđe upilo znatnu količinu ruma iako sam ga natapala svega sat dva.

Smesa će tako zanosno mirisati, da ćete se veoma teško odupreti porivu da je probate. Makar ja nisam mogla, pa sam u slast pojela nekoliko kašika. (ok, ok, svesna sam svih opasnosti od živih jaja, ali, ako krenete da pravite kolač, shvatićete o čemu pričam. Neka mi se javi, pls, onaj ko je odoleo...

Prebaciti masu u kalup i peći oko 50 minuta. Proveriti čačkalicom je li kolač pečen, izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu oko 15 minuta. Prevrnuti ga na rešetku i ostaviti da se ohladi.
Po receptu, preliv se pravi tek pred služenje. Kako to kod nas nije moglo da se izvede, jer istina je bila sam pozvana na žurku, ali baš i nije išlo da tamo prelivam kolač, ja sam ga prelila kod kuće.

Puter se otopi u nekoj šerpici na laganoj vatri, pa se u njega umeša šećer. To se kuva oko minut sve vreme uz mešanje. Doda se mleko, pojača vatra i pusti da proključa. Skloni se sa vatre, doda rum i dobro promeša. Pusti se da se prohladi, pa se umeša sećer u prahu, prvo pola potrebne količine, pa onda i ostatak. Pospe se ajsing po kolaču.




Recept sam našla u ovom članku na sajtu The Guardian: Yotam Ottolenghi’s 10 perfect dessert recipes, u kom ima još nekoliko jela koje bih iz ovih stopa išla da pravim.





  • 200 g raisins
  • 120 ml dark rum
  • 300 g plain flour, plus extra for dusting 
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • ½ tsp ground cinnamon
  • ¼ tsp salt
  • 250 g unsalted butter at room temperature, plus extra for greasing
  • 250 g light brown muscovado sugar
  • 1 tsp vanilla extract 
  • 2 large eggs
  • 200 g soured cream

For the rum caramel icing:


  • 60 g unsalted butter
  • 80 g light brown muscovado sugar
  • 3 tbsp milk
  • 1 tbsp dark rum
  • 100 g icing sugar, sifted



A day ahead, put the raisins and rum in a large jar or container for which you have a lid. Give it a good shake and leave to macerate for a day. Whenever you walk past the jar, give it another shake.
The next day, heat the oven to 190C/375F/gas mark 5, and grease and flour a 23cm round bundt tin.
Sift the flour, baking powder, bicarb, cinnamon and salt into a medium bowl. Put the butter, sugar and vanilla extract in the bowl of an electric mixer with the paddle attachment in place, and beat on a medium-high speed until smooth and light. Add the eggs one a time, beating well after each addition, then reduce the speed to low and, with the machine running, add the flour mix alternately with the soured cream, beginning and ending with the flour mix, to stabilise the mixture and prevent it from curdling. Finally, add the soaked raisins and rum, and mix on a low speed just to combine.
Scrape the mix into the tin, smooth the top, and bake for 50 minutes, or until a skewer comes out clean. Take the cake from the oven, leave for 15 minutes, then invert on to a wire rack and leave to cool.
Make the icing only when you are ready to serve. Melt the butter in a small saucepan over a low heat, then add the sugar and cook for one minute, stirring continuously, until the mix comes together. Add the milk, increase the heat and bring to a boil. Remove from the heat, add the rum, mix well and leave to cool to room temperature. Once cool, beat in half the icing sugar using a wooden spoon. Once incorporated, add the remaining icing sugar and beat until thick and smooth. Spread the icing all over the top of the cake, letting it run slowly down the sides, leave to set a little and serve.






1 comment: