posna pasta sa patlidžanom i karamelizovanim lukom
Ako vam teško pada neminovan odlazak leta, evo jela za utehu. Uključite omiljenu muziku i spremite se za ples po kuhinji i trajanju jednog dvočasa - proći će očas, obećavam. A ukus... a tek miris... prava jesenja rapsodija. A uz to, još i jedete pastu - ne znam kako vama - meni je to totalno quilty pleasure.
Slatkasti karamelizovani luk, pa u rerni grilovane, tek malo gorkaste, kockice patlidžana i reski domaći paradajz sos. Eto iznenada Italije u vašem tanjiru.
Početak ove školske godine je svakojak, samo nije radostan. Osenčen je morem pitanja, strepnji i slutnji i svi bismo se radije okrenuli još kom letnjem danu.
Jutrošnji pljusak ne daje nadu za takvo izbegavanje stvarnosti - pa, po principu - ako ne možeš da ih nadmudriš, a ti im se pridruži - evo pravog jesenjeg comfort food recepta.
Jelo je istinski izvrsno - pitanje je samo kako se ne setim češće da, omiljeni mi, patlidžan, spojim, sa, svima nam omiljenom pastom.
Sada je pravo vreme da ovo napravite - jer patlidžana na pijacama ima u izobilju. On je jedna od retkih namirnica, koju preko zime ne nabavljamo lako. A nije baš neki kad se zamrzne. Prava sezonska hrana - ona najzdravija.
Upotrebljeni sastojci:
3 okrugla manja patlidžana
1 okrugla tikvica
1 i po crveni luk, onako malo veći
4 čena belog luka
šaka svežeg bosiljka
3 velika paradajza
pasta - za ovu količinu sosa potrebno je pakovanje od pola kile
pola šolje vina
maslinovo ulje
so i biber i ljuta paprika
kašika suvog peršuna
1 kašika gustina
1 kašikica šećera
veganski parmezan - sameljete šolju indijskog oraha sa dve kašike nutritivnog kvasca, 1 kašikicom belog luka u prahu i pola kašikice soli
Rernu zagrejte na 200° C.
Isečite patlidžan i tikvicu na kockice i umešajte ih u malo zasoljenog ulja.
Poređajte ih u jednom sloju u tepsiju - ne bi bilo loše da stavite peki papir ili silikonski podmetač za pečenje, da se ne bi zalepili za tepsiju.
Peći 25 minuta sa ventilatorom. Kockice treba da su meke iznutra a blago hrskave spolja - blago bi trebalo da se zarumene. Pazite da se ne preprže.
Luk isecite na tanke polumesece i u wok tiganju, na malo maslinovog ulja, pržite ga dok ne počne da karamelizuje. U nekom momentu možete staviti i kašikicu šećera u sredinu i pustiti da se šećer malo preprži. Ovog puta to nisam uradila.
Obavezno sve vreme mešajte. Ovo će trajati dvadesetak minuta sigurno - ali se isplati. Ako vidite da luk zagoreva, dodajte malo ulja. Na kraju, u tako ugrejanu smešu uprženog luka, dodajte pola šolje vina, da sve deglazirate.
Mešajte još sasvim malo, dok vino ne ispari i sklonite sa vatre.
Iseckajte beli luk na sitno, a paradajz isecite na parčiće, pa ubacite u seckalicu sa kašikom suvog peršuna. Iseckajte na krupnije komadiće, ne baš skroz do kaše.
Stavite pastu da se skuva.
U drugom tiganju, na malo maslinovog ulja, kratko prepržite beli luk, pa uspite iseckani paradajz i kuvajte dok tečnost ne ukuva na polovinu - uz stalno mešanje. Možete dodati kašikicu šećera - onu koju niste stavili u luk, da malo umine kiselost paradajza. Dodajte iseckani sveži bosiljak.
Kašiku gustina razmutite u malo hladne vode, pa dodajte u kuvani paradajz. Mešajte još malo, dok se sos ne zgusne, pa u njega ubacite karamelizovani luk. Promešajte, pa dodajte grilovani patlidžan i tikvicu.
Ovog sam puta sve smešala u jedan sos. Možete i samo pastu pomešati sa sosom od paradajza, a patlidžan posebno pomešati sa lukom, pa dodati odgore. Tako dobijete nešto hrskavije jelo.
Posolite, pobiberite i pospite ljutom paprikom, po ukusu.
O, ovo mi se baš sviđa! Da nemam ručak od juče već danas bih isprobala, retka prilika da imam sve sastojke :-)
ReplyDelete