Saturday, October 17, 2020

medeno srce sa makom

 


Ovo je jedan od onih starinskih domaćíh kolača koji su nam mame pripremale običnim vikendima - samo njegova posna verzija. Onaj koji posle stoji u prohladnom špajzu još nekoliko dana, da se natenane sladite posle škole.


U ovaj sam kolač stavila odličan, sveže napravljeni, gusti džem od grožđa i šljiva i to mu daje poseban šmek.




Potrebni sastojci:

  • 4 rendane jabuke
  • 1 šolja (od 240 ml) maslinovog ulja
  • 1 šolja griza
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 šolja brašna
  • 100 g mlevenog maka
  • 1 kašika čia semenki
  • nekoliko kašika pekmeza
  • 100 g čokolade
  • 100 ml veganske slatke pavlake



Sve sa ovim kolačem je počelo od nekog grožđa koje je poduže stajalo u frižideru, pa sam rešila da napravim malo pekmeza - taman koliko za ovaj kolač. Dakle, skuvala sam par šaka grožđa i nekoliko šljiva sa par kašika šećera. U stvari, kuvala sam dok se skoro nije karamelizovalo. Bio je to istinski odličan pekmez. I onda je trebalo taj pekmez staviti u neki fini kolač...





Čia semenke se potope u dve tri kašike vrele vode i ostave da odstoje. Može i bez njih, a sa njima kolač bude čvršći i ne osipa se.


Jabuke se izrendaju.


Svi sastojci, osim pekmeza, čokolade i slatke pavlake, se zatim dobro izmešaju. Znači, pomešaju se jabuke, mak, griz, brašno, čia semenke i šećer.


Pleh, tj. kalup za kolače se podmaže i pobrašnjavi malo - ja sam koristila silikonski 20 cm x 20 cm.


Rernu podgrejete na 180° C.


Uspe se u pleh smesa i peče oko pola sata.


Čim se izvadi iz rerne, prmaže se pekmezom i ostavi da se ohladi.


Kad se odladi, prelije se čokoladnom glazurom - za koju je potrebno pomešati istopljenu čokoladu sa posnom slatkom pavlakom.


Seče se kad se glazura stvrdne.







 






























đ    

Na laganoj vatri istopiti cokoladu pa zatim preliti preko kolaca



https://www.coolinarika.com/recept/posni-kolac-od-maka/?meta_refresh=1


1 comment:

  1. Ukusan, brz, mekan. Za preporuku.
    Kad sam bila dete, mama mi je pravila slican ali umesto maka je stavljala orahe. Jos uvek imamo recept...

    ReplyDelete