Odličan kuglof - pogledajte ga samo! Pravi lepotan.
A ukus? Ukus mu je odličan, malo više bananast nego bundevast, jer banana preuzima ukus od bundeve, ali se bundeva ne da - daje divnu toplu notu ovom kolaču. Pravi jesenji kolač.
Potrebni sastojci:
1 3/4 šolje brašna
1/2 šolje ovsenih pahuljica, samlevenih
kesica praška za pecivo
1 kašikica sode bikarbone
3/4 šolje šećera
prstohvat soli
1/2 kašikice cimeta
dve jako zrele banane
1 šolja pečene bundeve, samlevene
1 šolja sojinog mleka
1 kašika limunovog soka
1/2 šolje kokosovog ulja
2 kašike veganskog putera, koristila sam sojin maslac
i još treba:
1/4 šolje kakao praha
2 kašike sojinog mleka
Rernu podgrejati na 170°C.
U mlako sojino mleko umešajte sok od limuna i kašiku čia semenki. Ostavite ovo da se zgruša i da čia semenke nabubre.
U receptu koji sam izabrala po slici na internetu, čia semenke se ne koriste, ali se sve stavlja u pravougaoni kalup. Kako sam htela oblik kuglofa, stavila sam tu kašiku čie da budem sigurnija da će se kolač povezati. Mi čiu volimo, pa je stavljam u sve kolače - ako je ne volite, slobodno je izostavite.
Prvo izmešate 'mokre' sastojke, da bi se čia još bolje povezala: izgnječite banane, samlevenu pečenu bundevu, sojino mleko koje se zgrušalo i steglo malo od čia semenki i rastopljeno kokosovo ulje.
Pa sad bi dobro bilo dobro pomešati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so sa brašnom i mlevenim ovsenim pahuljicama.
I sad onaj korak: pomešati temeljno suve i mokre sastojke.
E, a sad ! (vidim da sam sazdala recept od sad... i ne bih menjala :), ionako nam je stvarnost nekako sivonjava) - ovu bi smesu trebalo podeliti u odnosu 40 prema 60, jer u manji deo bi valjalo umešati kakao i sasvim malo sojinog mleka još, pa da bude po pola pola smese za kombinovanje u kolaču. Ne opterećujte se, uradite ovo odokativno.
Dakle, u manji deo umešate kakao i to malo sojinog mleka još, pa se spremite za šaranje. Sad vam je od volje u koliko slojeva ćete sipati kolač u kalup. Nemam nikada puno strpljenja za ove akrobacije ( uvek me čekaju neki novi uzbudljivi poslovi, projektići), pa sam stavila samo dva puta po dva reda. I nisam onako zamutila čačkalicom, a vi naravno možete - tako dobijete još šareniji kolač.
Pecite oko sat vremena, možda koji minut duže, tj. dok vam čačkalica ne kaže da je dosta. kad izvadite iz rerne, ostavite u kalupu koji minut, pa ga okrenite i stavite na rešetku da se dobro ohladi.
Kuglof možete preliti čokoladnom glazurom (malo čokolade i malo veganske pavlake smućkate i prelijete dok je mlako preko hladnog kolača).
No comments:
Post a Comment