Wednesday, December 23, 2020

posne pogačice sa krompirom


Pričam da ću napraviti pogačice sa krompirom, bar 15 godina već. A nisam ih napravila ni danas, onakve o kakvima sanjam. Nešto je bilo jače od mene, morala sam da napravim sa restovanim krompirom.
 




I ko bi rekao da će se pogačice sa uprženim lukom u sebi najbolje složiti sa džemom od crnih ribizli? 

Znate ono kad vam haljina u radnji i nije nešto, ali kad je obučete kažete: WOW! E baš tako.





Potrebni sastojci:
  • 400 g restovanog krompira
  • 0,5 dl sojinog mleka
  • 2 dl ulja
  • 1 dl vode
  • 1/2 kašikice šećera
  • 2 kašikice soli
  • 20 g kvasca
  • 650 g brašna




Izmrviti kvasac, dodati šećer, sojino mleko i malo brašna i ostaviti da naraste.

Krompir dobro izmrviti viljuškom, pa ga pasirati u pire.

Od pire krompira, nekoliko glavica luka i malo ulja napraviti restovan krompir.

Pomešati restovan krompir sa nadošlim kvascem. Dodavati brašno i zamesiti tvrdo testo.

Testo će se razvodnjavati, zato što je u njemu krompir, pa ćete možta dodati još malo brašna.

Ostaviti testo da narasta oko pola sata.

Rernu ugrejati na 200°C.

Razvući ga olagijom na debljinu od oko 1 cm i vaditi pogačice čašom.

Pogačice ređati na papir za pečenje i peći ih 15tak minuta.





No comments:

Post a Comment