Sunday, September 11, 2022

vegan mafini sa bananom, jabukom i raznim pahuljicama


Iznašla sam recept koji ću sigurno praviti još puno puta. Em su mafini božanstvenog ukusa, em su zdraviji, em je recept od onih fleksibilnih - možeš u njih turiti šta ti je volja a i dalje će sigurno biti super. A još se i vrlo brzo spremaju.

 




Dva puta sam ih pravila ove nedelje - prvi put sam koristila ovsene i heljdine pahuljice, a drugi put heljdine i polbine. Drugi put sam ih posula pirinčanim pahuljicama odgore - ukrase ih belinom i divno krckaju pod zubima.



 

Ovi se zdravi slatki zalogaji prave veoma lako, ali se mora imati blender.

Prvo se u blender stave 3 šolje pahuljica po izboru i samelju se sa praškom za pecivo i dosta cimeta, a može i sa nekim drugim začinom. To se prespe u neku činiju, a u blender se ubace 3 banane i oko pola šolje kuvane jabuke sa čia semenkama, neki zaslađivač po ukusu - javorov ili pirinčani sirup, recimo i neki orašasti puter. Doda se kašika ulja, na primer kokosovog, a može i maslinovog i to je to.

Pečete u kalupima kakve imate. Možete i u jednom većem, pa da sečete na kocke.

Ja se u poslednje vreme igram sa ovim šarenim pojedinačnim silikonskim kalupima, ali ih nemam dovoljno, pa dodajem papirne. Za silikonski kalup se ne lepe, za papirni se malo ipak slepe. Ove sive kalupe koristim samo kao držače - nešto mi se nisu pokazali posebno praktični, iako sam se baš trudila da im nađem namenu - zagoreše od silnog truda.




Upotrebljeni sastojci:

  • šolja @slavujgrecka heljdinih pahuljica
  • 2 šolje ovsenih pahuljica ( a drugi put sam stavila dve šolje @slavujgrecka pahuljice od polbe)
  • jedan prašak za pecivo
  • kašikica cimeta, a može i više
  • 3 prezrele banane
  • pola šolje kuvane jabuke sa malo čia semenki (kad vam se ne svide jabuke koje ste kupili, ovo je zgodno napraviti i imati teglicu u frižideru - odlično je za sve veganske kolače, koristi se umesto jajeta da drži smesu zajedno)
  • oko pola šolje javorovog sirupa ili nekog drugog tečnog zaslađivača (odmerite ovo prema svom ukusu)
  • dve - tri kašike kikiriki putera ili nekog drugog orašastog putera po volji
  • kašika dve kokosovog ulja
  • kašika dve brašna ako vam se učini da je smesa previše tečna - ovo zavisi od banana, od toga koliko ste kuvali jabuke i od toga kakav ste zaslađivač stavili
  • malo pirinčanih pahuljica za posipanje odgore - ili nekih drugih







 

Rerna se podgreje na 220°C.

U blender se stave pahuljice sa praškom za pecivo i cimetom i sve se dobro samelje.

Prespete to u činiju u kojoj ćete ga smešati sa tečnim delom sastojaka.

U blender stavite banane, kuvane jabuke sa čia semenkama, tečni zaslađivač i orašasti puter i sve dobro sameljete. 





Pomešate sad smesu sa mlevenim bananama i mlevene pahuljice. Dodate sasvim malo ulja, a i ne morate. Pomešate. Ne treba mešati dugo, kažu biće tvrđi kolač - iskreno ne znam, jer nikad ni nemam vremena da mešam dugo.

Sipate u kalupe. Ja moje ipak malo premažem uljem - ne da mi se da mislim hoće li se lepiti ili neće. Ovako sigurno neće. Pospete odgore pahuljicama.

Ubacite u rernu i pečete pet minuta na jakoj vatri, pa smanjite na 180 °C pa pečete dok se ne ispeku - dvadesetak minuta još. Probate čačkalicom da vidite je li pečeno.







Kad izvadite iz rerne, ostavite na neku rešetku da se ohladi. Ako ko uspe da ih ne pipne dok se ne ohlade, neka mi javi - mirišu tako zanosno da sam sigurna da nije moguće.








No comments:

Post a Comment