Njihovo visočanstvo - palačinke! Od one robusne, paorski debeljušne vrste. Pa još posne - pa još... ako ih, kao ja, polužite sa karamelizovanim jabukama i sosom od malina...
Ne znam jeste li primetili da na blogu ima oko 600 postova, još pet šest i biće ta brojka. Samo nema nijednog posta sa palačinkama.
Nisam skoro nikada pekla palačinke. To su uvek bolje znale da rade žene oko mene - moja mama, pa svekrva, pa zaova. Nije bilo potrebe da stojim za šporetom, kad su one bile ekspert za sve vrste palačinki, od onih skoro providnih do onih pošteno debelih, malo masnijih, kakve najviše volim.
U poslednje vreme, palačinke su Ksenijina specijalnost - malo malo pa zamirišu iz prizemlja.
Ove sam palačinke pravila igre radi. Velika grupa foodblogera na Instagramu se, već neko vreme igra. Čega? Kuvanja naravno. Na istu temu, samo uz malo varijacija. Ove je nedelje u igri #zajednickiobrok sa @mikina_kuhinja (odličan Yourube kanal) i @pecatzivota zadatak bio napraviti palačinke. Uz to ima i neka nagradna igra koju sponzorišu oni koji prave nafiniji punjeni keks na svetu - nutribella sa kajsijom. Kad god odem u Efedru. častim se ovim slatkišem. A mogla bih pojesti kile - samo ne mogu da dozvolim da me baš sva garderoba zamrzi...
Eto tako se danas napravila prava prilika da i ja već jednom napravim palačinke i stavim ih na blog.
Samo da vam kažem da su baš baš dobre, a i moj najveći kritičar - moja najmanja milica se slaže sa mnom - što je poveći kompliment od jednog kućnog eksperta za vegan palačinke. Meke su i slatke taman koliko treba, nisam očekivala da će posna varijanta biti toliko slična običnim palačinkama.
Originalni recept uključivao je jaja i mleko, ali su vegan jaja od čia semenki i sojino mleko ispali odlična zamena. Samo je trebalo malo više tečnosti. A možda sam mogla i još ređe da ih pravim.
Sastojci:
- 1 banana ili isto toliko pečene bundeve
- 2 vegan jajeta od mlevenih čia semenki (2 kašike mlevene čie prelivene sa 4 kašike vrele vode)
- 100 g usitnjenih ovsenih pahuljica
- 100 g speltinog brašna
- 50 g otopljenog sojinog maslaca
- 180 ml sojinog mleka
- 1/2 kesice vanil šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat sode bikarbone
2 kašikice kokosovog sirupa
- 1 banana ili isto toliko pečene bundeve
- 2 vegan jajeta od mlevenih čia semenki (2 kašike mlevene čie prelivene sa 4 kašike vrele vode)
- 100 g usitnjenih ovsenih pahuljica
- 100 g speltinog brašna
- 50 g otopljenog sojinog maslaca
- 180 ml sojinog mleka
Wow, it's amazing . Thanks for your nice review.
ReplyDeletePretpostavljam da može i drugo biljno mleko a ideja za neki drugi puter umesto sojinog?
ReplyDeleteverujem da može i drugo mleko. Za puter iskreno ne znam, jer kod nas ima samo sojinog.
Delete