Friday, November 13, 2020

posni kremasti zapečeni karfiol


Uspela sam i ovo jelo da napravim u vegan varijanti, a toliko slično 'onom pravom' da mi je Ksenija rekla da joj čak smeta sirasti ukus. Dobro, ona sir nikada nije ni volela, ali ja jesam. Zato mi je ovo ovoliko otkriće. A znate šta - zapravo se pravi jako lako.





Ovo jelo toliko liči na jelo sa sirom  jer u sebi sadrži nutritivni kvasac.



To je nezaobilazni sastojak veganskih špajzeva - neaktivni kvasac, za koga kažu da je zapravo isto što onaj kvasac koji se koristi u pekarama (Saccharomyces cerevisiae) da bi hleb narastao, samo je pasterizovan, pa su gljivice kvasca pomrle, a ostali nutritivni sastojci su ostali. Uzgaja se na melasi pomešanoj sa još nekim sastojcima, a kad je dovoljno zreo, suši se. U tom procesu sušenja se raspadne na pahuljice, kako se i prodaje. Pohuljice podsećaju na onu hranu za ribice. Kupuju se u prodavnicama zdrave hrane.


Koristi se sugde gde biste stavili rendani sir. Može se posuti na salate, staviti u sos za testenine i u rižoto. Ima u njemu puno proteina i jako malo kalorija. Koristila sam ga u recepti za odličnu vegan pastu sa bebi spanaćem.




Ovaj je zapečeni karfiol tačno onakav kakvog ga se sećam kad sam ga pravila sa mlečnim proizvodima. Samo mi je lakše bilo da ga svarim. nutritivni kvasac je slan, tako da treba da vodite računa da ne presolite jelo.






Potrebni sastojci: 

  • veća glavica karfiola - iseći je na cvetiće

  • dva veća krompira
  • 1 luk
  • 1 šolja prezli

  • 2 kašike vegan putera plus još malo za podmašćivanje tepsije

za sos sirastog ukusa:

  • šolja presnog indijskog oraha, potpoljenog u vrelu vodu
  • 2 šolje nezaslađenog sojinog mleka

  • 1 šolja vegan temeljca za supu - ili prosto suvi začin rastvoren u vreloj vodi
  • 1/4 šolje ceđenog limuna

  • 1/4 šolje gustina
  • 1/4 nutritivnog kvasca
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašikica belog luka u prahu, plus još prstohvat za u prezle

  • 1 kašikica suvog luka
  • kašika suvog peršunovog lista

  • 1 kašikica soli



Rernu podgrejati na 200°. 


Indijske orahe preliti vrelom vodom i natapati bar dvadeset minuta.


Krompir iseći na tanušne listiće, a luk na polumesece.


Podmazati  posudu sa malo vegan putera. Posuti po dnu luk,  a preko toga poređati krompir i staviti u rerenu da se malo zapeče, dok ne napravite sve ostalo.


Ostatak putera rastopiti, pomešati sa prezlama i prstohvatom belog luka u prahu. ostaviti ovo sa strane. Cvetiće karfiola kuvati na pari dok malo ne omekšaju - desetak minuta će biti dovoljno. Skloniti sa vatre.


Indijski orah procediti i proprati. Staviti ih u blender sa svim sastojcima za sirasti sos. Mleti dok ne postane sasvim glatko. Tu mešavinu usuti u činijicu i kuvati oko pet minuta, uz stalno mešanje, dok ne postane gusta i pomalo rastegljiva. Pazite da vam ovaj sos ne pregori. Ako je pregust, dodajte malo sojinog mleka ili vegan temeljca da ga razredite. Probajte ga i začinite po ukusu.






Izvadite krompir koji se peče u rerni, malo prohladite, pa sipajte polovinu sosa preko njega. Sad staviti sav karfiol u posudu za pečenje, a preko njega ostatak sosa.





Sad preko svega posuti onu mešavinu prezli sa puterom i malo belog luka. Prekriti folijom, ili još bolje, ako posuda ima poklopac i peći oko 20 minuta - dok sirasta smesa ne počne da ključa. Otklopiti i peći još desetak minuta dok se prezle ne zapeku.






No comments:

Post a Comment