Ne znam koliko puta sam napravila ovakve pogačice - projice. Recept imam nekoliko decenija već i nekada, dok su deca bila manja, pravila sam ih skoro svakog dana. Prave se lako i pojedu se brzo i u slast.
Kombinacija brašna ima da im se broja ne zna, a danas sam ubola tako neku nepcu milu kombinaciju, da je to čudo jedno.
Potrebni sastojci:
- 1 šolja polbinog brašna
- 1 šolja heljdinog brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli, malo sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- 1 kašika malteksa
- 1 kašika gustina razmućenog u malo hladne vode
- kisela voda
Polbu u Rusiji, iz koje i dolazi kod nas, zovu kavijarom među žitaricama. To je poludivlja pšenica koja uspeva na bilo kom zemljištu. Otporna je na biljne štetočine, pa je ne treba tretirati hemikalijama, što je strašno dragoceno - ne treba to naglašavati. Ali daje manje prinosa od savremenih žitarica, pa je nije lako pronaći - valjda odatle to imenovanje kavijarom. Od nje se kuva izuzetno ukusna kaša i polbu u zrnu prosto morate probati - ukus joj je savršen.
Mi je skuvamo i držimo u frižideru i kombinujemo sa povrćem umesto hleba - kao u ovom receptu: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/kari-od-boranije.html
Jeli su je tokom neolitskog perioda, a kažu da su u Vavilonu i Drevnom Egiptu je gajila se kao glavnu žitaricu. Mogu vam kazati da su znali šta je dobro. U Holandiji je hleb od polbe delikates, jasno mi je i zašto. Evo recepta da probate i sami: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/hleb-sa-maslinkama-koji-se-ne-mesi.html.
Zrno polbe sadrži veliku količinu proteina (od 20% do 30%) i širok spektar esencijalnih aminokiselina. Sadrži nekoliko puta više magnezijuma, gvožđa i cinka nego drugi tipovi pšenice, a ima znatno manje glutena. Mi volimo pitu sa polbom i povćem, poput ove: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/pita-od-zrna-polbe-i-tikvica.html.
Kažu da je posebno korisna onima koji pate od prekomerne težine jer sadrži puno vitamina B6, koji doprinosi normalnoj asimilaciji masti i uklanjanju viška holesterola iz tela. Tako da ako je stavite u kolač, poput ovog:
Moram da kažem još i ovo - jer me baš puno puta pitaju isto: Polba nije spelta, mada liči dosta.
Kad se skuvaju polba u zrnu i spelta u zrnu vidi se velika razlika - polba je žilavija i slađa. Konzistencija joj je sličnija ječmu nego pšenici ili spelti, treba je nešto više žvakati, ali u tome i jeste njena čar.
No comments:
Post a Comment