Monday, July 4, 2022

projice od polbinog i heljdinog brašna

 


Ne znam koliko puta sam napravila ovakve pogačice - projice. Recept imam nekoliko decenija već i nekada, dok su deca bila manja, pravila sam ih skoro svakog dana. Prave se lako i pojedu se brzo i u slast.

Kombinacija brašna ima da im se broja ne zna, a danas sam ubola tako neku nepcu milu kombinaciju, da je to čudo jedno.




Potrebni sastojci: 

  • 1 šolja polbinog brašna
  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli, malo sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika malteksa
  • 1 kašika gustina razmućenog u malo hladne vode
  • kisela voda

Ovome možete dodati semenke, sitno seckane maslinke, papriku, sušeni paradajz, začinsko bilje, seme koprive... Ili ništa - jer i bez ikakvih dodataka su super.



Ove se projice prave izuzetno lako.
Sipate sve sastojke i neku posudu i zalijete kiselom vodom da dobijete smesu nešto gušću nego za palačinke.

Izlijete u kalupe i pečete na 200 °C petnaestak dvadeset minuta. Proverite čačkalicom jesu li gotove i to je to.

Ne možete pogrešiti ni u količini kisele vode ni u vremenu pečenja, biće fine u svakom slučaju - samo je pitanje hoće li biti mekanije ili nešto gušće.

Vrlo su nežne, ali se ne raspadaju.
Na slikama su projice od juče i od danas - jer pravila sam ih dva puta. U prve sam zaboravila da stavim gustin, pa su se malo teže vadile iz kalupa. Nismo imali problema da ih jedemo ni tako, poneku okrnjenu - ukus nas je naprosto zatekao - neverovatno mio ukus.




Ove projice uvek pravim u ova dva, sad već poprilično stara, silikonska kalupa - ispadne svaki put tačno 24 male projice. Neretko pravim i duplu meru, jer mogu da stoje nekoliko dana i da budu jednako ukusne.

Možete ih praviti i u većim kalupima, ali se može desiti da vam se malo krnje - nema u njima puno glutena.






Moja ih je unuka danas jela kao kolačiće. Bio je baš teško topao dan i danas je samo ove projice htela da jede. A mi smo bili mirni da smo je lepo nahranili - one su odličnog sastava od vrlo kvalitetnog brašna.

A i sve tri ćerke, koje su danas, što je strašno retka i nadasve srećna prilika, bile sve tri kod mene istovremeno - i njih tri su ih mljackale u slast.

I sve smo bile oduševljene novim ukusom.

Heljdino brašno proizvođača Slavuj je divnog ukusa. Nije nimalo oporo. Slatkasto je i sa njim sam otkrila da volim heljdu. Do ovog brašna, jela sam heljdu jer je zdrava, ali nije da sam je baš volela. Ovo Slavuj heljdino brašno me svaki put iznova oduševljava.




A polba?

O njoj sam više puta pisala.

Polbu u Rusiji, iz koje i dolazi kod nas, zovu kavijarom među žitaricama. To je poludivlja pšenica koja uspeva na bilo kom zemljištu. Otporna je na biljne štetočine, pa je ne treba tretirati hemikalijama, što je strašno dragoceno - ne treba to naglašavati. Ali daje manje prinosa od savremenih žitarica, pa je nije lako pronaći - valjda odatle to imenovanje kavijarom. Od nje se kuva izuzetno ukusna kaša i polbu u zrnu prosto morate probati - ukus joj je savršen.

Mi je skuvamo i držimo u frižideru i kombinujemo sa povrćem umesto hleba - kao u ovom receptu: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/kari-od-boranije.html

Jeli su je tokom neolitskog perioda, a kažu da su u Vavilonu i Drevnom Egiptu je gajila se kao glavnu žitaricu. Mogu vam kazati da su znali šta je dobro. U Holandiji je hleb od polbe delikates, jasno mi je i zašto. Evo recepta da probate i sami: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/hleb-sa-maslinkama-koji-se-ne-mesi.html.


Zrno polbe sadrži veliku količinu proteina (od 20% do 30%) i širok spektar esencijalnih aminokiselina. Sadrži nekoliko puta više magnezijuma, gvožđa i cinka nego drugi tipovi pšenice, a ima znatno manje glutena. Mi volimo pitu sa polbom i povćem, poput ove: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/pita-od-zrna-polbe-i-tikvica.html.

Kažu da je posebno korisna onima koji pate od prekomerne težine jer sadrži puno vitamina B6, koji doprinosi normalnoj asimilaciji masti i uklanjanju viška holesterola iz tela. Tako da ako je stavite u kolač, poput ovog: https://katinspajz.blogspot.com/2022/01/vegan-kolac-sa-borovnicama.html, možete biti malo mirniji da pojedete koje parče više :).



Moram da kažem još i ovo  - jer me baš puno puta pitaju isto: Polba nije spelta, mada liči dosta.

Kad se skuvaju polba u zrnu i spelta u zrnu vidi se velika razlika - polba je žilavija i slađa. Konzistencija joj je sličnija ječmu nego pšenici ili spelti, treba je nešto više žvakati, ali u tome i jeste njena čar.






No comments:

Post a Comment